Winogrona tempranillo użyte to wyprodukowania tego wina, pochodziły z trzech różnych parceli. Końcowa mieszanka w butelce to wino o średniej budowie, rubinowoczerwone, które jest gładkie, eleganckie i bardzo dobrze zbalansowane. Dojrzewanie odbywało się w 50% beczkach z francuskiego i 50% z amerykańskiego dębu. Bardzo harmonijna i elegancka struktura, która nadaje winu poważny charakter, choć jest też bardzo przyjemne. Bardzo dobrze zrównoważone wino!
Na podniebieniu przeważające smaki czerwonych i czarnych jagód mieszają się z nutami wanilii, kakao i przypraw, co kończy się zaskakująco długim finiszem.
Wino w ocenie specjalistów:
“Trinidad del Conde de Hervias 2018 – wino zrównoważone, o bardzo długim finiszu. To jest Rioja, jakiej świat potrzebuje, wanilia rodem z dębowej beczki spotyka tu czekoladę i jeżyny”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus