Disznoko - Tokaj Harslewelu Valogatas 2017

Disznoko - Tokaj Harslevelu Valogatas 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

208,49 zł

Opis

Jedno z najlepszych win Great Tokaj Wine Auction 2018. Wyprodukowano tylko 180 butelek. Wino białe, wytrawne ze szczepu harslevelu z uznanej winiarni Disznoko.

Harslevelu w czystej postaci: nuta miodu z kwiatu lipy, delikatna pikantność, bardzo młodzieńcze aromaty fermentacyjne – drożdże. Znakomita struktura, wyjątkowa kwasowość. Długie, solidne i eleganckie jednocześnie.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Disznoko

Disznókő to jedna z największych i najsłynniejszych posiadłości winiarskich w Tokaju. Winiarnia, której nazwa oznacza Świńską skałę, znajduje się w Mezőzombor i składa się z jednej, wielkiej parceli, położonej w kilku świetnych stanowiskach. Wina Disznoko święcą triumfy na corocznej Wielkiej Tokajskiej aukcji.

Winnica

Po upadku komunizmu legenda tokajskich win jak magnes zaczęła przyciągać zagraniczny kapitał. Jedną z takich inwestycji jest Disznókő, której właścicielem jest francuski gigant AXA Millésimes. Powstaje tutaj pełna gama tokajskich win, od wytrawnych po słodkie, ale producent słynie przede wszystkim ze swoich wybitnych aszú, znajdujących się w czołówce regionu. 

Szczepy

Disznókő posiada ok. 100 ha winnic. Wiodącą rolę zajmuje rzecz jasna Furmint, który odpowiada za 61 ha upraw, Hárslevelű zajmuje 23 ha, a trzecie miejsce należy do mniej popularnej odmiany Zeta (15 ha). Producent posiada parcele na takich słynnych siedliskach jak Kapi, Dorgó czy Hangács. 

Historia

Francja jest jednym z niewielu krajów, gdzie słodkie wina były szeroko produkowane od dekad (patrz Sauternes, czy Loara), stąd nie powinno dziwić, że tamtejsi inwestorzy dostrzegli w latach 90-tych potencjał w Tokaju. Podnoszące się po komunistycznej zapaści węgierskie winiarstwo potrzebowało zaś zastrzyka gotówki. Disznókő powstało w 1992r., a nowoczesna winiarnia została wybudowana w Mezőzombor, bezpośrednio na południe od Mád. Szybko awansowała ona do ścisłej czołówki regionu, głównie za sprawą świeżych, owocowych słodkich win, tak różnych od utlenionego stylu, z którym wina tokajskie były kojarzone. Do dzisiaj zarządzający winiarnią László Mészáros swoją główną uwagę skupia na Szamorodnich i Aszú, uważając je za skarb regionu i wina, które mogą rozsławić Tokaj na świecie.

Klimat / Gleba

Wiele można by pisać o tokajskim terroir, ale najważniejsze są dwa aspekty. Z jednej strony mamy tu wulkaniczne gleby (patrząc na Górę Tokajską nietrudno zidentyfikować, że to wygasły wulkan, podobne pochodzenie mają zresztą całe Góry Zemplińskie), co przekłada się na charakter win – mocną, mineralną strukturę. Z drugiej strony rozlewiska rzek Bodrog i Tisza (Cisa) odpowiadają za wilgoć i jesienne mgły, wspierające powstawanie na winogronach szlachetnej pleśni, bez której nie byłoby win aszú, największej miejscowej gwiazdy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również