Budahazy - Nyulaszo-Dulo Harslewelu 2017

Budahazy - Nyulaszo-Dulo Harslevelu 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

124,99 zł

Opis

Jedno z najlepszych win Great Tokaj Wine Auction 2018. Wyprodukowano tylko 180 butelek! Wino białe, wytrawne ze szczepu harslevelu. Wczesny zbiór. Spontaniczna fermentacja w beczkach węgierskich. Niska zawartość siarki. W nosie wyczuwamy czysty, wyrafinowany aromat drożdżowy z subtelnie zaznaczonym charakterem harslevelu, drugiej co do ważności odmiany winorośli w Tokaju. Kwiat lipy, miód i roślinna nuta tworzą podstawę bukietu. Podczas degustacji wyraźny kwasowy smak, uzupełniony wyrafinowaną elegancją, pełnym i oleistym w fakturze ciałem. Wino świetnie zrównoważone. Posiada długi finisz.

Pasuje do tłustych ryb, owoców morza i drobiu.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Budahazy

Budahazy – nasi przyjaciele z Tokaju. Mikro producent specjalizujący się w słodkich winach, spośród których naszym ukochanym jest słodki Szent Tamas. Spróbuj! To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. 

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również