L'Opera -  Triada 2022
L'Opera -  Triada 2022

L'Opera - Triada 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Dolny Śląsk
Szczep
cabernet cantor
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

104,99 zł

Opis

Wino czerwone powstałe z odmian: cabernet cantor, cabernet cortis, baron.

Mocne, wyraźne wino z nutami bardzo dojrzałych słodkich owoców wiśni przyprawionych wanilią i białą czekoladą. Dojrzewanie w drewnie złagodziło wyraz tanin oraz sprawiło, że w ustach pozostaje uczucie soczystości.

Triada będzie smakowała z daniami mięsnymi (wołowina, dziczyzna, jagnięcina), z serami i warzywami.

Winifikacja:

Trzy różne odmiany winogron były zbierane ręcznie do małych pojemników i starannie sortowane. 20 dni trwała fermentacja i maceracja ze skórkami w zbiornikach ze stali nierdzewnej (fermentacja malolaktyczna). Po dwóch miesiącach dojrzewania i klarowania w stalowych zbiornikach wino trafiło do dębowych beczek (dąb francuski z lasu Allier, drugiego użytku). Po 8 miesiącach wino zostało przefiltrowane i zabutelkowane. W butelkach leżakowało 3 miesiące zanim trafiło na rynek.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica L'Opera

Logo Winnicy L'Opera przedstawia partyturę, której poszczególne linie naśladują załamania wzgórz Trzebnickich Dolnego Śląska, czym nawiązuje do regionu oraz głównej idei, która przyświeca producentowi tych lubianych przez Klientów win.

Winnica

Logo Winnicy wyraża dwie idee, które przyświecają producentom:

- Koncept sztuki: ponieważ cały, niełatwy proces tworzenia wina to jedyna w swoim rodzaju sztuka, która rodzi się, kiedy enolog zaczyna wytwarzać własne dzieło niczym rzemieślnik – zamieniając winogrono w wino, podobnie jak kompozytor który zamienia nuty w symfonię.

- Logo wyraża również hołd oraz przywiązanie do ziemi, na której powstała winnica, jej klimat i położenie pozwoliło winogronom dojrzeć i nadać owocom niepowtarzalny smak i aromat, niespotykany w innych częściach kraju.

Wolne dojrzewanie win, precyzja oraz pasja to fundamenty działania Winnicy l'Opera które sprawiają, iż są to produkty idealne dla klientów, którzy cenią jakość, innowacyjność, oraz piękno minimalistycznego designu. Wiedza, pasja, żyzna gleba, odpowiedni klimat i połączenie serc włosko-polskich , to tylko niektóre elementy pozwalające stworzyć wina najlepszego gatunku.

Szczepy

Solaris, cabernet cantor, cabernet cortis, helios, baron, solira, chardonnay, bronner, muscaris

Historia

Winnica L'Opera założona została w 2014 roku przez Irminę Szpak oraz jej włoskich przyjaciół, którzy do dnia dzisiejszego wspierają ją w procesie produkcji wina. Wtedy to posadzone zostały pierwsze sadzonki na ziemiach Wzgórz Trzebnickich Dolnego Śląska. Około roku zajęły badania i analiza klimatu różnych obszarów Polski. Po szczegółowej weryfikacji okazało się, że najkorzystniejszym obszarem do uprawy winorośli zarówno pod względem położenia jak i czynników klimatycznych są okolice Wzgórz Trzebnickich. Wytypowany region stał się obiektem badań. Analizie poddana została ziemia, wzgórza i historia miejsca. Ciekawostką jest, że na wzgórzach trzebnickich ponad wiek temu uprawiano winorośl i do dziś można tu jeszcze odnaleźć miejsca które nadal o tym przypominają. Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli w tym rejonie pochodzą jeszcze z okresu Średniowiecza (1216 rok), kiedy to Papież Innocenty III brał w opiekę Zakon Cysterek w Trzebnicy i przy tej okazji w papieskich dokumentach po raz pierwszy wymienia się również winnice w Stobnie, Ścinawie oraz Ostrowicach koło Milicza. Z pierwszego hektara wyprodukowano wina o nazwach Sol Sol i Czas Na. W 2018 roku posadzono kolejny hektar, wybierając międzynarodowe odmiany winorośli takie jak Chardonnay i Merlot.

Klimat / Gleba

Winorośle używane do produkcji wina w Winnicy L'Opera zostały wybrane analizując terytorium i klimat Trzebnicy. W pierwszych latach istnienia winnicy posadzone zostały odmiany odporne na choroby, nie wymagające zatem stosowania fungicydów. Odległość między rzędami pozwala na właściwe osłonecznienie liści już od wczesnych godzin porannych, strategiczna ekspozycja pola na południowy wschód umożliwia odpowiedni "szok" termiczny rano, gdy słońce wschodzi. Amplituda temperatur to nieodzowny aspekt powstawania bogatych aromatów owoców winorośli.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również