Winnica Zagardle - Cane Nero 2021
Winnica Zagardle - Cane Nero 2021

Winnica Zagardle - Cane Nero 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Jura Krakowsko-Częstochowska
Szczep
Regent
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
16-18 °C

72,99 zł

Opis

Wino czerwone, wytrawne, kupaż odmian leon millot, marechal foch i regent. Posiada głęboką, intensywną barwę. W nosie i ustach dominują owoce:  porzeczki, wiśnie, jeżyny. W tle papryka, przyprawy, wanilia. Wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach dębowych. W procesie wytwarzania oraz klarowania wina nie były stosowane żadne produkty odzwierzęce - zatem jest to wino wegańskie. 

Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych warzyw.  

Na etykiecie wina: ukochany pies winiarskiej rodziny - Cheri.

W VI Międzynarodowym Konkursie Win TuchoViniContest Tuchów 2022 wino Cane Nero 2021 zdobyło Złoty Medal - 87,5 pkt.

 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Zagardle

Winiarskie gospodarstwo rolne Winnica Zagardle znajduje się w miejscowości Szczodrkowice, przysiółek Zagardle, około 12 km od Krakowa w województwie Małopolskim. Winnica, zlokalizowana pomiędzy Cianowicami, Rzeplinem i Skałą na malowniczej Jurze Krakowsko-Częstochowskiej ma obecnie powierzchnię 1 ha.

Winnica

Winnica Zagardle tworzy polskie wina z ręcznie zbieranych oraz starannie selekcjonowanych owoców, które są niepowtarzalne i unikatowe. Uprawa winorośli odbywa się w zgodzie z naturą. Nie są stosowane herbicydy, do nawożenia używany jest głównie obornik i kompost. Uprawiane odmiany winorośli posiadają wysoką odporność na choroby, co pozwala praktycznie wyeliminować opryski. Nie stosuje się filtracji ani szeroko pojętej chemii winiarskiej. Każde wino to w pewnym sensie dzieło, nad którym pracuje się przez cały rok w winnicy, a następnie przez kilka lat w piwnicy. W czasie starannej winifikacji, winiarz stosuje szereg specjalnych metod produkcji takich jak długa maceracja win białych, fermentacja w niskich lub wysokich temperaturach, długa fermentacja win czerwonych w miazdze, staranny i kontrolowany proces fermentacji małolaktycznej, zarówno w winach czerwonych jak i białych. Do leżakowania wina używane są wysokiej jakości beczki dębowe, z różnych gatunków drewna co pozwala uzyskać różne profile aromatyczne. W procesie wytwarzania oraz klarowania wina nie są stosowane żadne produkty odzwierzęce - zatem wina Zagardle są wegańskie. 

W gospodarstwie produkowane są również sery farmerskie. Właściciel serdecznie zaprasza do wspólnego zwiedzania winnicy i serowarni Zagardle.

Szczepy

Winnica Zagardle uprawia głównie odmiany: leon millot, marechal foch, regent i rondo na wina czerwone oraz seyval blanc, solaris, jutrzenka, hibernal, swenson red, saint pepin, adalmiina oraz la crescent na wina białe. Uprawiane odmiany winorośli są doskonale przystosowane do polskiego klimatu, co zapewnia stałość plonu oraz wysoką jakość wina.

Historia 

W 2011r. Paweł Cisowski wraz z rodziną przeprowadził się z Krakowa na wieś. Zamieszkali w spokojnych Szczodrkowicach, w przysiółku Zagardle. Nowy dom, nowe miejsce, spokojne życie wśród przyjaznych ludzi. Wreszcie można też było zaprosić do domu psa ukochanej rasy-pojawiła się Cheri. To ona jest na butelkach wina. Przy altanie, na pergoli pan Paweł posadził pierwsze krzewy winnej latorośli. Witalność rośliny wprawiła Go w prawdziwy zachwyt. Idąc za ciosem, na przyległej do domu działce eksperymentalnie posadzone zostało 80 krzewów i chyba to był moment, który zdecydował o dalszej drodze rodziny. 

Zachęceni dobrymi efektami w 2013 roku zaczęli bardziej poważnie myśleć o malutkiej przydomowej winnicy. Na następnej działce posadzono kolejne 600 krzewów. Zaczęło być pięknie, a zdobywanie wiedzy o winorośli i robieniu wina stało się pasją. Winnica była coraz ładniejsza a praca włożona w opiekę nad nią zaczęła przynosić efekty. W 2015 r.zapadła ostateczna decyzja o profesjonalnej uprawie winorośli i produkcji wina.  Winnica pozostała małym, rodzinnym przedsięwzięciem, gdzie winiarz zna każdy swój krzew. Obecnie jest ich 3800 na powierzchni 1 ha. Cała przetwórnia i miejsce do degustacji mieści się w piwnicach domu.  Paweł Cisowski nie planuje powiększenia uprawy - chce mieć bezpośredni wpływ na uprawę oraz powstawanie wina na każdym etapie.

Jakość produktów winnicy Zagardle potwierdzają liczne nagrody przyznawane na corocznych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskic. 

Klimat/Gleba

Usytuowanie winnicy jest bardzo korzystne. Doskonała gleba wapienno-gliniasta o idealnej strukturze dobrze wpływa na jakość i aromat winogron. Dzięki temu powstające z nich wina są całkowicie niepowtarzalne, bardzo mineralne i charakterne. Winnica jest położona bardzo wysoko: 417 metrów nad poziomem morza co znacząco wpływa na okres wegetacji roślin oraz sposób uprawy. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również