Winnica Wieliczka - Cuvee Regis 2022
Winnica Wieliczka - Cuvee Regis 2022

Winnica Wieliczka - Cuvee Regis 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

129,99 zł

Opis

Wytrawne, czerwone wino BIO z klasycznych odmian: merlot i pinot noir, przygotowane w Winnicy Wieliczka. 

W ustach intensywny aromat owoców leśnych, czereśni i czarnych porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek, pieprzu i kakao. Doskonałe do wędlin, pasztetów, twardych serów dojrzewających i wołowiny. 

Dzięki starej burgundzkiej metodzie produkcji, wytrzymuje w lodówce, w otwartej butelce 4-5 dni nie utleniając się.

Wino w ocenie specjalistów:

"Oba szczepy (pinot noir i merlot) w równych proporcjach, 30% wina dojrzewało przez 4 miesiące w dębowych beczkach (pozostała część w stalowych zbiornikach) i jak można się domyślić, zabieg ten miał na celu podbicie struktury wina, bez nadmiernej dominacji nut oddębowych. Tak też się stało. Dominuje bowiem czerwony i czarny owoc: czereśnia, poziomka, wiśnia i jeżyna, w tle przewija się trochę akcentów ziemistych, z czasem jednak  (szczególnie w finiszu) pojawia się też sporo słodyczy merlota. Także i w tym przypadku wino stoi po lżejszej stronie mocy, oferując całą feerie kulinarnych możliwości: od połączenia z suszonymi szynkami, poprzez prostą pizzę, a skończywszy na daniach z mniejszym lub większym udziałem wołowiny".

Maciej Nowicki, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Wieliczka

Winnica Wieliczka - pierwsza w Polsce biodynamiczna winnica, powstała w 2013 roku na Pogórzu Wielickim pod Krakowem. 

Winnica

Ekologiczne wina klasy premium w Polsce? Tak! Kiedyś oksymoron, od wielu lat norma, o czym warto się przekonać. Wystarczy sięgnąć m.in. po trunki sygnowane nazwą Winnica Wieliczka. Założona w Pawlikowicach, niespełna 3 kilometry od słynnego solnego miasta, stanowi obecnie jedną z największych polskich winnic mogących się poszczycić uprawami o charakterze biodynamicznym. 

Szczepy

W winnicy Wieliczka uprawia się w dużej mierze odmiany białe: Chardonnay, Rieslinga i Sauvignon Blanc. Producent może się jednak poszczycić nasadzeniami Pinot noir oraz najdalej na północ umiejscowioną plantacją Merlota(!). Całość upraw winorośli w Winnicy Wieliczka prowadzona jest zgodnie z rytmem przyrody, bez stosowania syntetycznych, agresywnych środków ochrony roślin. Sama natura, mają na to papiery! 

Historia

Inicjatywa autorstwa elonożki Agnieszki Rousseau i winiarza Piotra Jaskóły, założona w 2013r., początkowo liczyła 8 tysięcy krzewów. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w 2015r.: wytrawne Chardonnay, Cerlot i Cabernet oraz słodki Riesling. Niemal od razu zdobyły uznanie krytyków i konsumentów. Kolejne lata dały ponad dwukrotny wzrost nasadzeń i szczepy: Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także wino bursztynowe (długa maceracja białych winogron) i eksperymenty z innymi trunkami, których efektem jest cydr.

Klimat / Gleba

Południowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków, umiarkowany klimat sprawiają, że vitis vinifera ma się tu dobrze.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.