Wytrawne, czerwone wino BIO z klasycznych odmian: merlot i pinot noir, przygotowane w Winnicy Wieliczka.
W ustach intensywny aromat owoców leśnych, czereśni i czarnych porzeczek z lekką nutą wanilii, grzanek, pieprzu i kakao. Doskonałe do wędlin, pasztetów, twardych serów dojrzewających i wołowiny.
Dzięki starej burgundzkiej metodzie produkcji, wytrzymuje w lodówce, w otwartej butelce 4-5 dni nie utleniając się.
Wino w ocenie specjalistów:
"Oba szczepy (pinot noir i merlot) w równych proporcjach, 30% wina dojrzewało przez 4 miesiące w dębowych beczkach (pozostała część w stalowych zbiornikach) i jak można się domyślić, zabieg ten miał na celu podbicie struktury wina, bez nadmiernej dominacji nut oddębowych. Tak też się stało. Dominuje bowiem czerwony i czarny owoc: czereśnia, poziomka, wiśnia i jeżyna, w tle przewija się trochę akcentów ziemistych, z czasem jednak (szczególnie w finiszu) pojawia się też sporo słodyczy merlota. Także i w tym przypadku wino stoi po lżejszej stronie mocy, oferując całą feerie kulinarnych możliwości: od połączenia z suszonymi szynkami, poprzez prostą pizzę, a skończywszy na daniach z mniejszym lub większym udziałem wołowiny".
Maciej Nowicki, Winicjatywa.pl