Wino Beaujolais

Beaujolais to region winiarski w środkowej Francji, stanowiący część Burgundii. Od swoich braci z burgundzkiego Côte d’Or, Challonaise i Maiconnais różni się przede wszystkim tym, że zamiast Pinot Noir i Chardonnay, uprawia się na nim niezwykły szczep gamay. Na świecie znany jest przede wszystkim z win Beaujolais Nouveau, ale warto poznać jego bardziej jakościowe etykiety.

Czym charakteryzuje się wino beaujolais?

Wino z Beaujolais to jedno z tych win, które rozpoznać da się w kieliszku jeszcze przed spróbowaniem. Ma niezbyt intensywny, charakterystycznie purpurowo-fioletowy kolor. Pachnie bogactwem ciemnych i czerwonych owoców, jak maliny, truskawki, jeżyny i borówki z dodatkiem fiołków. Ma sporą kwasowość i niewiele tanin. Jest winem lekkim i owocowym, wesołym i bardzo przystępnym. 

Oprócz niespotykanego stylu Beaujolais wyróżnia jeszcze jedna kwestia. Chodzi o nietypową metodę produkcji, którą w tym regionie stosuje się częściej niż gdziekolwiek indziej. Nazywana jest maceracją węglową i polega na pozostawieniu gron po zebraniu w całości i wrzuceniu ich do kadzi wypełnionej dwutlenkiem węgla - stąd nazwa „maceracja węglowa”. Dochodzi wówczas do fermentacji wewnątrz owocu, która jest procesem chemicznym zapoczątkowanym przez enzymy (nie drożdże!). Wina produkowane taką metodą powstają szybko, mają żywą barwę, bardzo owocowe i świeże aromaty, niewielkie i delikatne taniny. Często wyczuwa się w nich charakterystyczne nuty bananów, gumy balonowej, czy landrynek.

Najwięcej win z regionu produkowane jest jako ogólna apelacja AOC Beaujolais. Te wina będą zdecydowanie owocowe i niezobowiązujące, z niewielkim potencjałem dojrzewania (do ok. 3 lat). Są to wina przede wszystkim z południowej części regionu, gdzie przeważają gleby gliniaste i wapienne. Północna część to bardziej jakościowe AOC Beaujolais-Villages oraz 10 tzw. crus-du-Beaujolais, wśród nich Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié i Saint-Amour, Brouilly, Côte de Brouilly. Winogrona z tych crus rosną na glebach granitowych i dają wina o długim potencjale dojrzewania. Są to fascynujące etykiety - wciąż pełne jeżyn i malin, ale wzbogacone o aromaty ziołowe, ziemiste, truflowo-ściółkowe.

Ostatnią kategorią win z tego regionu są oczywiście Beaujolais Nouveau.

Co to jest beaujolais nouveau?

Są to wina młode, pierwsze z danego rocznika. Produkowane szybko, za pomocą maceracji węglowej. Są więc lekkie, cierpkie, pachnące owocami lasu i gumą balonową. Tradycja celebrowania pojawienia się pierwszych win z rocznika jest dla Francuzów i innych winiarskich narodowości bardzo ważna. Daje pretekst do radosnej i beztroskiej, zakrapianej zabawy. Nic dziwnego, że w latach XX winiarze z Beaujolais wpadli na pomysł, żeby podzielić się ze światem koncepcją młodego wina i zaczęli szeroko promować swoje Beaujolais Nouveau. Kampania marketingowa zadziałała bardzo dobrze i wkrótce na całym świecie w trzeci czwartek listopada pijało się właśnie Beaujolais Nouveau. I pija się też dzisiaj. Ma to swoje wady i zalety. Region, który zawsze tkwił w cieniu wielkich burgundów z Côte d’Or, bezsprzecznie stał się bardzo rozpoznawalny. Niestety, ludzie poznali go od jego nienajlepszej strony. Młode wina, wypijane mocno schłodzone w świątecznej atmosferze mogą smakować, ale brakuje im dojrzałości, złożoności, równowagi i subtelności. W głowach konsumentów region kojarzy się już tylko z młodziutkimi winami niższej jakości, a przecież oprócz nich Beaujolais ma tak wiele do zaoferowania.

Polecane wino beaujolais w sklepie Rafa Wino

Jeśli chcecie poznać charakter win z Beaujolais, zachęcamy do spróbowania etykiet od rodzinnej winnicy Lamblin & Fils:

- LAMBLIN - ROGER ROBLOT - BEAUJOLAIS 2020

Podstawowe AOC Beaujolais najwyższej jakości. Prezentuje jak na dłoni charakterystykę regionu oraz szczepu gamay. Jest to lekkie i wesołe, a jednocześnie bardzo eleganckie wino.

- LAMBLIN - ROGER ROBLOT - MOULIN A VENT 2020

Wino klasy crus z bardzo dobrego rocznika 2020. Wino bardzo subtelne, z przyjemnie rozwijającymi się aromatami trzeciorzędowymi. Spokojnie można otwierać teraz, ale ma też spory potencjał dojrzewania.

Powiązane produkty

Lamblin - Roger Roblot -...
  • Gamay
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Lamblin - Roger Roblot - Beaujolais 2020

Lamblin&Fils
16503
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 13-14°C Produkowane ze szczepu: Gamay Region: Burgundia
69,99 zł
Lamblin - Roger Roblot -...
  • Gamay
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Lamblin - Roger Roblot - Moulin a Vent 2020

Lamblin&Fils
16504
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Gamay Region: Burgundia
99,99 zł