Racz Miklos Tamas - o producencie wina

Winnica
Diósviszló, w której mieści się winnica Racz Miklos Tamas to niewielka osada w winiarskim regionie Vilany, w południowych Węgrzech, przy granicy z Chorwacją. Winnica jest stworzona w taki sposób, aby mogła ją obsługiwać jedna osoba (oprócz zbioru i butelkowania), dlatego w przeciwieństwie do typowych win z regionu Villany, u Racza Miklosa nie znajdziemy drewnianych beczek. Właściciel zdradził nam, że planuje zakup nowych parceli w okolicy Pecs, obsadzenie których rozpocznie się w 2022r.
Szczepy
Na lekko ponad 3 ha Miklos uprawia trzy szczepy - Cabernet Franc (1.8ha), Pinot Noir (1.2ha) i Chardonnay (0.3ha), z których powstają wyłącznie wina jednoszczepowe. Pinot Noir jest jest ukochanym szczepem Miklosa, natomiast Cabernet Franc to duma regionu uprawiana przez największe lokalne winnice, w tym Attila Gere
Historia
Miklos jako dziecko spędzał stosunkowo dużo czasu w winnicy swojego ojca, co miało na niego duży wpływ. Ukończył studia kierunkowe na wydziale ogrodniczym Uniwersytetu Szent István i w 2007 roku mógł oficjalnie udowodnić swoją zdolność do uprawy winogron. W trakcie studiów spędził rok na stypendium w USA, a po studiach zdobywał doświadczenie w Australii i Nowej Zelandii. Po powrocie do domu kupił nieruchomość w Diósviszló, która jest kolebką fantastycznych win czerwonych. Pierwsze wina Miklosa trafiły na rynek w 2009r.
Klimat / Gleba
Mikolos jest jedym z niewielu winiarzy, którzy przedkładają genetykę winorośli oraz wpływ środowiskowy (pogoda i gleba), jak również czynnik ludzki ponad "terroir". W regionie Villany panuje klimat śródziemnomorski z gorącymi i suchymi latami oraz łagodnymi zimami. W strukturze gleb dominują wapienie i lessy.
2001
butelek rocznie
Węgry
Cabernet Franc
uprawy latorości winnej