Misją projektu Juliet Victor z Tokaju jest tworzenie win o światowym poziomie, rozwijając tym samym savoir-vivre węgierskiego winiarstwa. Podróż do tego celu rozpoczyna się od inspirującego dziedzictwa Terroir i możliwa jest dzięki przygotowaniu, doświadczeniu, determinacji i nowoczesnej technologii. Zapraszamy do świata win Juliet Victor.
Historia i Tradycja
To Esencja najbardziej prestiżowych i wyjątkowych win Węgier. Z winnic rodziny Váradi położonych w granicach Mád w historycznym regionie winiarskim Tokaj - chronionym miejscu światowego dziedzictwa UNESCO – wyjątkowa mozaika różnorodnych wulkanicznych gleb. Świat złożoności Julii Victor ukazuje równowagę historii i nowoczesności, to: historyczne Terroir i zaawansowana technologia produkcji. Juliet Victor przynosi miłośnikom win propozycję eleganckich - wytrawnych bieli i naprawdę wyjątkowych słodkich win deserowych.
Ludzie i Lokalizacja
Mád – miasteczko otoczone najlepszymi winnicami w regionie. Tradycyjnie słynące z win słodkich, lecz od ponad 20 lat rozwija się tu silnie trend win wytrawnych. Jest jedną z największych historycznych osad w Tokaj-Hegyalja, domem wielu znanych winnic regionu. Dzięki różnorodnym wulkanicznym glebom, idealnym stokom i wyjątkowemu mikroklimatowi, obszary te pozwalają na tworzenie wysokiej jakości, wręcz ekscytujących win. To tutaj swoją siedzibę (w sąsiedztwie JV) posiada wyjątkowa na skalę świata rodzina winiarnia Szepsy! To z niej pochodzi Winemaker JV - Zsolt Vincze -zięć Istvana Szepsy seniora. To bliski uczeń Mistrza, pracujący z nim od wielu lat. W winach JV wyraźnie czuć wpływ kontynuatora tradycji spod znaku Szepsy.
Terroir i Winnice:
Betsek
W urokliwym otoczeniu terytorium Betsek znajdują się 3 hektary winnic z odległością między roślinami 3,2 m x 1 m oraz 40-letnią historią. Winorośl ma doskonałe zasoby słoneczne ze względu na szerokie odstępy między liniami i kierunek południowy, winogrona dojrzewają najwcześniej na tym obszarze. Dzięki białym skałom riolitowym jesteśmy w stanie zbierać niezwykle mineralne i złożone owoce. Aby ocalić starzejące się plony, na plantacji zastosowaliśmy proces odnawiania pni. To wyjątkowe miejsce jest kolebką wyrafinowanego Furminta 2018, nazwanego tak na cześć winnicy.
Holdvölgy
W malowniczej dolinie Holdvölgy znajdują się 3,2 ha winnic z odległością między roślinami 2,4 m x 0,9 m. To miejsce składa się z kilku małych działek z winogronami furmint w różnym wieku i pododmianami, w tym T 85, madárkás i hólyagos. Ze względu na tę niezwykłą okoliczność, smak i złożoność związane z winnicami Holdvölgy są intrygujące. Gleba jest mieszanką czerwonej gliny i kwarcu, winnice leżą na stromym zboczu o długości 300 metrów. W niektórych miejscach występuje nowy kwarc, co wskazuje na wysoki stopień hydrostatycznej pracy wulkanicznej.
Király
W historycznej winnicy Király znajdują się 3 hektary połączonych winnic w odległości 2,4 m x 0,9 m między roślinami. Na działce znajduje się 1 hektar furminta, 1 hektar hárslevelű i 1 hektar żółtego muscata. Imponująca plantacja znajduje się u podnóża najwyższej wulkanicznej góry Mád - gleba jest mieszaniną riolitu i gliny. 25-letnie winorośle zaczynają osiągać swój właściwy wiek.
Bomboly
W południowo-zachodniej, pięknej winnicy Bomboly można znaleźć 6 hektarów z odległością między roślinami 2,4 m x 1 m. Ze względu na skład odmiany, wulkaniczną glebę i wiek winorośli znajdujemy się w jednym z najbardziej wyjątkowych obszarów. 1,2 ha odmiany fermentacyjnej zostało ponownie obsadzone w 2018 roku - najstarsza plantacja to 102-letni furmint, który jest uprawiany w tej winnicy. Szlachetna pleśń powoduje co roku większe botrytyzację, produkcję aszú, ze względu na niezwykle strome, 300-metrowe rzędy wyrastające ze szczytu góry w kierunku dna doliny, gdzie Botrytis rozwija się najbardziej. Dzięki wyjątkowym warunkom powstają tu nasze wytrawne i słodkie wina Szamorodni i Aszú.
Szent-Tamás
To jedna z najbardziej złożonych winnic Mád, bogata w minerały, gdzie posiadamy 0,4ha plantacji o wymiarach 2,4m x 1m. Mimo, że dawne plantacje miały miejsce w 1962 r., na tym obszarze znajduje się 98% oryginalnych winogron furmint i hárslevelű. Górna warstwa gleby to czerwona glina, która ma na powierzchni warstwę o grubości 3 metrów - kolejne podglebie to ciągła warstwa zeolitu. Spacerując po rzędach można zanurzyć się w spokoju starych winorośli - małe i luźne kiście, cieńsze pędy charakteryzują tę plantację.
Veres
Posiada szczególnie wysokiej jakości glebę, ma powierzchnię 1,4 hektara z odległością między roślinami 2,6 m x 1 m. Winorośle mają 35 lat i są to furmint i hárslevelű. Winnica Veres jest w 100% wykorzystywana do produkcji słodkich win szamorodni i aszú, dlatego osłaniamy ten teren, aby chronić unikalny przed ptakami. Zbiory rozpoczynają się w listopadzie, której plony są wyraźnie zbotryzowane ze względu na tufy i zdolność czerwonej gliny do zatrzymywania wody.
Úrágya
W zachodniej części Mád uprawiana jest winorośl w winnicy - 0,6 hektara z odległością między roślinami 2,6 m x 1 m. Składa się z odmian furmint i hárslevelű, uprawianych karłowato, aby uniknąć gęstego rozwoju liści. Ta gleba jest najbardziej skalistym obszarem spośród wszystkich winnic JV, jest mieszanką czerwonej gliny i riolitu. Uniwersytet Eszterházy z Egeru przeprowadził na tym terenie odwierty o głębokości 20 metrów, które wykazały aż 11 warstw gleby. Wszystko to ilustruje barwną paletę podglebia dla korzeni winorośli w tym bogatym środowisku, które służy jako górna warstwa gleby dla silnie umięśnionych, złożonych owoców. Winnice otoczone są tzw. „bastionami skalnymi”, które nie tylko wprowadzają w nastrój miejsca, ale nadaję również niepowtarzalny mikroklimat.
Budynek winiarni
Wraz z winnicami, winogronami i wiedzą zdobytą przez setki lat, także budowa winiarni jest równie ważnym aspektem procesu produkcji wina. W Mád większość winiarni nie jest zbudowana w obrębie winnic, ale są one częścią historycznego krajobrazu miasteczka, sąsiadując z prywatnymi domami i budynkami publicznymi.
W konsekwencji architektura winiarni jest małomiasteczkowa – nie przypomina dużego zakładu. Zamiast tego jest miejskim elementem codziennego życia bezpośrednio związanego z winem. Winiarnia Juliet Victor jest częścią tej historycznej struktury Mád - znajduje się w odrestaurowanym i rozbudowanym dawnym domu i gospodarstwie. Podczas odbudowy zadbano o zachowanie wszystkich ważnych elementów oryginalnego budynku, aby wtopić się w historyczny widok ulicy i zmodernizować go na dzisiejsze potrzeby ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnej technologii wytwarzania wina. Celem było stworzenie ponadczasowego budynku, który stał tu ostatnie 100 lat, ale z nowoczesnymi funkcjami, które służą również dzisiejszym potrzebom. Aby to osiągnąć, wykorzystano lokalne materiały, w tym miejscowy wapień, który jest jednym z charakterystycznych elementów projektu domu. Wulkaniczna gleba także znacząco przyczynia się do charakteru produkowanych przez nas win, czyniąc jej rolę wielowarstwową.
PODSUMOWANIEM JULIET VICTOR JEST POSIADŁOŚĆ POŁOŻONA JEST WŚRÓD NAJLEPSZYCH TERROIR W MÁD, W REGIONIE TOKAJSKIM. ICH MANTRA TO „JAKOŚĆ NAD ILOŚCIĄ”. UMOŻLIWIAJĄ TO WYJĄTKOWO WYSOKIE STANDARDY, W TYM DUŻE INWESTYCJE W MAKSYMALNIE PROFESJONALNY ZESPÓŁ, NAJLPESZY SPRZĘT I SZCZEGÓŁOWA DBAŁOŚĆ O PROCESY WINIARSKIE.
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z TYMI WYJĄTKOWYMI TOKAJAMI PRODUCENTA MIESIĄCA STYCZEŃ 2022. SĄ W ŚWIETNYCH CENACH!