Ferment - pismo o winie nr 26 JESIEŃ 2023
Ferment - pismo o winie nr 26 JESIEŃ 2023

Ferment - pismo o winie nr 26 JESIEŃ 2023

Ocena:

Opis

W najnowszym numerze Fermentu, autorzy zastanawiają się, kto dzierży władzę nad winem, ale też czyja władza winem się karmi i na winie jest oparta. Analizują rządzące życiem winiarzy przepisy i zaglądają za kulisy świata gastronomii.

Zapraszamy również do przeczytania reportaży z Katalonii, Madery, Kalifornii i austriackiego salonu naturalistów Karakterre. W piśmie polecane są najlepsze miejscówki w Porto, oraz szeroko omówiony Corpinnat - nowa klasa katalońskich bąbelków. Oceniane są też polskie rieslingi! 

Zapraszamy do lektury.

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina 

ELEMENTARZ   Katalonia

Kontrowersje – Sławomir Sochaj i Tomasz Prange-Barczyński spierają się o musujący Corpinnat

TEMAT NUMERU – Wino i władza

Sławomir Sochaj Kto trzyma wino w garści

Igor Grzeszczuk Kto rozdaje karty w gastronomii

Kuba Janicki Polityczna historia wina

Historia, której nie było. Z którymi sławnymi politykami poszliby na wino redaktorzy Fermentu?

Jak mówić o winie? Rozmawiamy z czołowymi agencjami promocji winiarstwa w Polsce

Radosław Froń Regulacje prawne w polskim winiarstwie

POLSKIE DROGI

Maciej Nowicki Imprezy winiarskie w Polsce

REPORTAŻE

Tomasz Prange-Barczyński Kalifornia. Wino dla przyszłych pokoleń

Małgorzata Partyka Austria. Dynamika, przyszłość, relacja

Sławomir Sochaj Hiszpania. Pół dekady z nowym sercem

Tomasz Prange-Barczyński Madera. Malmsey i spółka

PODRÓŻE - Magdalena Rudzka Weekend w Porto: Gourmand nad Douro

NAUKA - Sławek Chrzczonowicz Etykiety. List na butelce

IKONY WINA - Z Theresą Breuer, jedną z czołowych niemieckich winiarek, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński

WINA-LEGENDY - Norbert Dudziński o Champagne Salon Le Mesnil 2002

PRZY WINIE - Z polską enolożką Moniką Stępień rozmawia Inka Wrońska Z Kalifornii w Lubuskie

PRZY STOLE

Tadeusz Pióro Szkiełko i oko. Na Kremlu otwierają szampana

Inka Wrońska Zgodnie z literą. Uczty

Kuba Janicki Bohater do pary. Jabłka

Bartek Kieżun Konteksty. Wino polskich królów

TRENDY

Sławomir Sochaj Na językach. Sherry unplugged

INNE FERMENTACJE

Kuba Janicki O piwach belgijskich

Kuba Janicki Pisco sour

PERSPEKTYWY

Marek Bieńczyk Magik habilitowany

Wojciech Bońkowski MW Oda do młodości

Ewa Rybak Salud, dinero, amor!

Sławomir Sochaj Drobne sprawy w Gevrey-Chambertin

Inka Wrońska Ostatnia wieczerza

CUKIER RESZTKOWY

Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY

Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku wina z Katalonii oraz nowe roczniki Amarone i Riesling Grosses Gewächs 2022. Polecamy również przegląd polskich rieslingów. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

50,00 zł

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.