Katalog

Nowe produkty

Kraj pochodzenia Jest 241 produktów.

Podkategorie

  • Włochy

    Dogodne warunki klimatyczne i geologiczne to największe atuty włoskiego winiarstwa. Wielowiekowa tradycja, mająca korzenie jeszcze w czasach starożytnych, pozwoliła na rozwój szczepów, które w swoisty sposób dostosowywały się do regionów, w których były uprawiane. Włoskie winnice zlokalizowane są na terenie całego kraju – od Piemontu i Lombardii na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu. Włochy należą do największych producentów i eksporterów wina na świecie. W niektórych latach powstaje tu ¼ światowej produkcji. Włoskie regiony winiarskie pokrywają się z regionami geograficznymi. Wynika to z historii, kiedy regiony posiadały dużą autonomię oraz z różnic klimatycznych. Inaczej uprawia się winorośl np. w górzystym Piemoncie, a inaczej w upalnej Calabrii. We Włoszech uprawia się ponad sześćset odmian winorośli. 

  • Francja

    Położenie geograficzne jest silną stroną Francji. Umożliwia produkcję win w różnych stylach i smakach. Regiony winiarskie we Francji położone są w najlepszych szerokościach geograficznych dla uprawy winorośli i należą do dwóch zasadniczych stref klimatycznych, które determinują uprawę niemal wszystkich gatunków winorośli szlachetnej, z której powstaje wino. Dzięki położeniu regionów winiarskich w takiej strefie klimatycznej, możliwa jest uprawa praktycznie każdej szlachetnej winorośli. Nie bez powodu u podstaw francuskiej filozofii wina, leży pojęcie „terroir”, oznaczające klimat, glebę i położenie winnicy. Są to czynniki decydujące o jakości wina. Winiarstwo francuskie opiera się na dopasowaniu odmian winogron i metod produkcji do możliwości natury. Sukces wina francuskiego tkwi w odwiecznej symbiozie natury i kultury.

  • Hiszpania

    Hiszpania to drugi najstarszy winiarski kraj basenu Morza Śródziemnego. Produkuje nowoczesne wina od owocowych po gronowe wysokiej jakości i potencjale starzenia. Hiszpania posiada również największą powierzchnię upraw winorośli. Jeśli chodzi o wielkość produkcji Hiszpanie, mogą się poszczycić trzecim miejscem na świecie. Takie samo miejsce zajmują również ze względu na wielkość eksportu. Co ciekawe, co ósmy pracownik w kraju zatrudniony jest lub związany z tą gałęzią gospodarki. W Hiszpanii wyróżnia się ponad siedemdziesiąt regionów winiarskich. 

  • Portugalia

    Łagodny i sprzyjający winorośli klimat oraz zróżnicowanie terytorialne sprawiają, że Portugalia jest krajem niezwykle przyjaznym dla branży winiarskiej. Od czasów starożytnych kwitnie tam uprawa winorośli i wyrób win o bardzo zróżnicowanych walorach smakowych. Dzięki pozostawaniu na obrzeżach Europy i swoistym odosobnieniu od reszty kontynentu Portugalia wciąż może pochwalić się tradycyjnymi szczepami, nadającymi tamtejszym winom nutę oryginalności i indywidualizm. Chyba nie ma osoby, nawet nienależącej do wielbicieli win, która nie słyszałaby o maderze lub porto, ale to nie jedyne portugalskie klasyki. W tym kraju każdy region słynie własnymi winami – poznaj ich specyfikę i regionalne klasyki!

  • Węgry

    Prawnie na Węgrzech możemy wyróżnić 22 regiony winiarskie. Najważniejsze z nich to Tokaj, Kunság, Csongrád i Hajós-Baja, Eger, Villány i Szekszárd. Jak wcześniej wspomnieliśmy Tokaj – położony w północno-wschodniej części Węgier, u podnóża Karpat, jest najbardziej znany ze swoich słodkich win Tokaji Aszú, ale też z odmian winogron Furmint, Hárslevelű i Muscat, stosowanych do produkcji tego wina. Na północy kraju, w regionie Eger, produkuje się eleganckie wina czerwone, w szczególności odmiany Bikavér. Chcąc spróbować najlepszej odmiany Byczej Krwi musimy poszukać wina z etykietą Superior, wprowadzoną ostatnio w prawie regulującym produkcję wina. Ze względu na szerokość geograficzną, wina pochodzące z regionu Eger porównywane są do win burgundzkich. Nie mają budowy takiej jak wina czerwone z południa, lecz nadal zachowują swoją elegancję i złożony smak. Tego można zakosztować podczas corocznego Festiwalu Egri Bikavér (tradycyjnie odbywającego się w lipcu), gdzie liczne miejscowe winiarnie wypowiadają się na temat Byczej Krwi przy dźwiękach przyjaznej folkowej muzyki.

  • Niemcy

    Niemcy to przede wszystkim ojczyzna rieslinga, uważanego przez wielu ekspertów za najbardziej szlachetną białą odmianę winnej latorośli. Większość produkcji niemieckiej przeznaczana jest do spożycia w kraju, jedynie niewielka ilość winiarni eksportuje swoje trunki. Niemieckie wina to bogata gama stylów. Miejsce pośród największych winiarskich potęg świata, naszym sąsiadom zapewniają wina począwszy od słodkich trockenbeerenauslese (TBA) po rześkie kabinetty. Enoturystyka na terenie Niemiec jest naprawdę dobrze zorganizowana. Warto zaplanować podróż do naszych sąsiadów nie tylko ze względu na wina, ale również na zamki, zabytkowe dwory i atrakcje przyrodnicze. Tutejsze Staatsweingüter, czyli winnice państwowe działają jak w zegarku. Wiele winnic prowadzi restauracje, a turyści są mile widziani w każdym winiarskim zakątku Niemiec.

  • Austria

    Mocne strony austriackich win to jakość, rozmaitość, a przede wszystkim regionalne szczepy, takie jak Grüner Veltliner czy Zweigelt, na których opiera się tożsamość rodzimej produkcji. Uprawa winnej latorośli jest w Austrii bardzo rozproszona i rozdrobniona. Większość zakładów wyłoniła się z gospodarstw prowadzących mieszaną działalność rolniczą, łącznie z uprawą ziemi i hodowlą zwierząt, a połowa z nich dysponuje plantacjami zajmującymi mniej niż pięć hektarów – trudno zatem mówić o dużej produkcji. W handlu i eksporcie jest to raczej niekorzystny układ, ale wprowadzenie tzw. gwarancji pochodzenia „DAC’S“ (Distructus Austriae Controllatus), jako chronionej marki prowadzi w tej sytuacji do pewnego wyrównania szans.
    Fakt ten przyczynia się także do powstania pozytywnego zjawiska ogromnego zróżnicowania produkcji i indywidualnego charakteru trunków. Inaczej mówiąc: austriackie wino nie jest produktem masowym, a każda butelka jest niejako rękopisem winiarza. Uprawa wina przeżywa niespotykany dotąd rozkwit. Koniunktura gospodarcza, sukcesy podczas międzynarodowych degustacji oraz ciekawe, współczesne rozwiązania architektoniczne piwnic to tylko kilka aspektów tego procesu.

  • Gruzja

    Gruzja to kraj, w który zostały znalezione najstarsze ślady produkcji wina. Jest więc póki co uważana za ojczyznę winorośli szlachetnej. Możliwość zapoznania się z gruzińskimi winami zawdzięczamy właściwie władzom Rosji. Jeszcze parę lat temu większość win gruzińskich znajdowała swój punkt docelowy właśnie na stołach rosyjskich, ale kiedy wschodnie mocarstwo narzuciło w 2006 roku embargo na wina gruzińskie, tutejsi winiarze musieli znaleźć jak najszybciej wyjście z tej sytuacji i obecnie wina gruzińskie są znane w Europie. W Polsce zdobyły sobie rzeszę fanów.

  • Polska

    W Polsce za prekursorów winiarstwa uważa się benedyktynów i cystersów. W przyklasztornych gospodarstwach uprawiali oni winne krzewy i wyrabiali z niego wino głównie na potrzeby liturgiczne. Do Małopolski winorośl dotarła z południa Europy, przypuszczalnie z państwa wielkomorawskiego, a decydującą rolę w rozpowszechnianiu uprawy odegrali benedyktyni tynieccy. Obecnie uprawa winorośli w Polsce na niewielkie znaczenie gospodarcze, ale towarzyszy jej duże zainteresowanie społeczne i szybki wzrost powierzchni upraw. Wynika to miedzy innymi z coraz popularniejszej w naszym kraju mody na produkcję wina z owoców pochodzących z własnych plantacji w ogrodach przydomowych i na działkach. Rosnącym zainteresowaniem cieszy się przede wszystkim sadzenie winnic dostarczających surowca winiarskiego.

  • Chorwacja

    Tradycje produkcji wina w regionie chorwackim sięgają czasów jeszcze przed Imperium Rzymskim. Biorąc pod uwagę fakt, iż w pewnym momencie Chorwacja stanowiła część tego imperium nie dziwi fakt, iż proces uprawy winogron i produkcji wina jest podobny. Dodatkowo Chorwacja ma jedne z najlepszych dębowych lasów na świecie i kilka bardzo ciekawych rodzimych odmian winogron. Te dwa czynniki dają przepis na najlepsze, wysokiej klasy chorwackie wino. Każda odmiana winogron posiada swe unikalne cechy (m.in. kolor, rozmiar, grubość skóry, kwasowość). Dodatkowo wymagają one odpowiedniego mikroklimatu i technik produkcji wina. Stwierdzono, że w Chorwacji jest sto rodzimych odmian winogron, ale niestety trwa tendencja zanikania.

na stronę
Pokazuje 25 - 36 z 241 elementów
Pokazuje 25 - 36 z 241 elementów