Eleganckie, musujące białe wino wytrawne produkowane metodą tradycyjną. Pochodzi z uznanej, butikowej winiarni Tokaj Nobilis. Jak mówi Sarolta Bárdos - to wciąż stosunkowo nowy (zwłaszcza dla Tokaju), modny na Węgrzech trend produkcji musującego wina. Zoltán Demeter przedstawia z kolei dokumenty potwierdzające produkcję w Tokaju win musujących już w XIX w.
Wróćmy do wina. Pierwsza fermentacja w zbiorniku, wtórna fermentacja w butelce. Wino dojrzewało na osadzie przez 24 miesiące.
Pierwsze wrażenie jest oszałamiające, wielu zapyta czy to szampan. Delikatna złota barwa i stałe musowanie. Nos świeży, owocowy (gruszkowy) i delikatnie drożdżowy. Na podniebieniu wiadomo już, że to Tokaj, ponieważ jest bardziej soczysty, bardziej mineralny niż klasyczny szampan. Intensywne, rześkie, głównie owocowe, które delikatnie uzupełnia drobna goryczka. Choć to Brut to niewielka zawartość cukru sprawia, że jest okrągły, ale kwaskowatość i mineralność pozostają ostatnim uczuciem w naszych ustach. Świeży, z cytrusowym finiszem.
Świetna relacja cena - jakość!
Zdaniem Sarolty, Furmint zapewnia odpowiednią bazę ze względu na przyjemną kwasowość oraz lekki charakter. Wino o prestiżowym charakterze, równocześnie przyjemnie pijalne. Producentka ocenia jego potencjał na kolejne 5-6 lat.
Artykuł o winach musujących z Tokaju i recenzja: http://bliskotokaju.pl/2014/01/tokaji-pezsgo/
Wino w ocenie specjalistów:
“Elegancki, pięknie spieniony, leciutko gruszkowy Tokaj Nobilis, który bije na głowę wiele dwa razy droższych szampanów”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus
"W wersji Sarolty Bárdos mamy całą karpacką świeżość furminta (jabłka, gruszki, seler, majeranek) podaną w wyraźnie wytrawnej, choć nieagresywnej wersji, z przyjemnym musowaniem i niuansem smaków nieco słodszych".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl