Tokaj Nobilis - Harslevelu 'Barakonyi' Zobacz większe

Tokaj Nobilis - Hárslevelű 'Barakonyi'

Nowy produkt

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Temperatura podawania: 10°C
  • Produkowane ze szczepu: Hárslevelű
  • Region: Tokaj

Więcej szczegółów

Opis

RegionTokaj
KolorBiałe
SmakWytrawne
Objętość750ml
Kraj pochodzeniaWęgry
Zawartość alkoholu13%
Temperatura podawania10 °C
Produkowane ze szczepu100% Harsevelu

Więcej informacji

Białe wino wytrawne ze szczepu Hárslevelű, stworzone w 6-hektarowej posiadłości rodzinnej Tokaj Nobilis przez Saroltę Bárdos – winiarza roku 2012 w Tokaju. Wino o atrakcyjnym aromacie owocowym z nutami owoców egzotycznych, jabłek, brzoskwiń, czarnego bzu, białego pieprzu. Bogate w smaku i bardzo świeże. Spore ciało i wyraźna kwasowość czynią z niego dobre towarzystwo nie tylko dla lżejszych dań ale również dla tłustszych ryb, białych mięs i dzikiego ptactwa.

Recenzja dotyczy Hars - rocznik 2011:

"Jest! Nareszcie jest! Po latach przymiarek ze strony różnych importerów wina Tokaj Nobilis, jednej z absolutnie najlepszych dziś winiarni w Tokaju, są wreszcie do dostania w Polsce. Na czele z tym wytrawnym Hárslevelű, które już na jesiennej degustacji Tokaj Renaissance zachwyciło głębią smaku. Wszyscy znamy i kochamy tokaj, znamy i lubimy Furminta, czołowy tokajski szczep, doskonale pasujący do dań kuchni polskiej. Zapominamy – tak jak i Węgrzy – o drugiej ważnej odmianie w Tokaju, czyli Hárslevelű (w staropolszczyźnie zwanej Lipowiną). Zapominamy i sami tracimy, bo Hárslevelű to szczep przyszłości, pewny siebie, wyrazisty, eksplodujący bogatymi aromatami brzoskwiń, moreli, mandarynek, a przy tym w swoich najlepszych wcieleniach, jak wino Sárolty Bardos i Pétera Molnára, rześkie, zdrowo kwasowe, mineralne."

Wojciech Bońkowski - Winicjatywa.pl

30 innych produktów w tej samej kategorii: