Varvaglione - Primitivo Di Manduria Collezione Privata 2016

Varvaglione - Cosimo Varvaglione Collezione Privata Primitivo Old Vines 2017 Primitivo di Manduria DOP

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Primitivo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15%
Temperatura podawania
16-18 °C

146,99 zł

Opis

Collezione Privata to wina wyjątkowo eleganckie, które stworzył i zadedykował samemu sobie właściciel firmy – Cosimo Varvaglione.

Winifikacja z maceracją w kontrolowanej temperaturze 26-28 ° C Następnie wino leżakuje w beczkach francuskich i amerykańskich przez co najmniej 14 miesięcy. Intensywna czerwień z głębokimi fioletowymi refleksami.  Otwiera się aromatem owoców leśnych, wiśni, śliwki i porzeczki. Niezwykłe pełny zapach z wyczuwalnymi niuansami konfitur oraz dodatkiem płatków fiołków. Na podniebieniu zaskakująco rześkie, z idealnie zbudowanymi taninami oraz lekką kwasowością. Finisz ziołowy z akcentem lukrecji.

Wino doskonałe do zup, makaronów, białego mięsa i lekkich dań głównych, idealne w kuchni śródziemnomorskiej oraz z warzywami zapiekanymi na kruchym cieście.

„Kolekcja prywatna - mówi Marzia Varvaglione - jest tak, jakby mój ojciec otworzył trochę swoje serce na świat zewnętrzny, jakby otworzył okno na swój sposób uprawiania winorośli. Primitivo i Negroamaro, które są częścią tej niezwykłej kolekcji, są jego osobistym hołdem dla nauk, które otrzymał od swoich poprzedników i przekazał nam, dzieciom. To styl produkcji, ale przede wszystkim styl życia, który reprezentuje naszą firmę i naszą rodzinę na świecie »

Oba wina z Kolekcji Prywatnej - a dokładnie Primitivo di Manduria i Negroamaro - są sygnowane przez Cosimo Varvaglione, który wraz z młodym winiarzem Nicolą Baldari tworzą wina ze szczególną miłością i pasją. Są wynikiem właściwego kompromisu między człowiekiem a naturą, a efektem są unikalne i niepowtarzalne roczniki. 

Wino z rocznika 2016 nagrodzone w Bibenda 2020 "Cinque Grappoli" (5/5 najwyższe wyróżnienie "pięć winogron")

Drugim winem w ofercie Rafa-Wino z Kolekcji Prywatnej Cosimo Varvaglione jest

Varvaglione - Negroamaro Del Salento Collezione Privata 2017

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, w
słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach . Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w
przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro,
dzięki, którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii,
szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i
Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello (brak elementu wiązania ani podpierania winorośli). 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym
nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrażać
charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Również Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl
swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadają jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również