Varvaglione -  Bianco Puglia 12e mezzo BIO
Varvaglione -  Bianco Puglia 12e mezzo BIO

Varvaglione - Bianco Puglia 12e mezzo BIO 2021,2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Malvasia
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

49,99 zł

Opis

Białe wino wytrawne z organicznej uprawy winorośli szczepów: malvasia, verdeca, chardonnay.

Winifikacja z miękkim tłoczeniem. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 14 ° C Dojrzewanie w kadziach ze stali nierdzewnej. Kolor słomkowy, żółty z zielonkawymi refleksami. W nosie elegancki bukiet aromatyczny, złożony z kwiatowych nut mimozy zmieszanych z owocowymi i cytrusowymi zapachami.  Na podniebieniu równowaga kwasowa sprawia, że smak ​​jest świeży i długi.

Wino doskonałe do surowej ryby, owoców morza i sezonowych sałatek.

Wino organiczne.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Jedna z najstarszych winnic w Apulii, wielopokoleniowa firma rodzinna obejmująca ponad 150 ha upraw. Varvaglione to silna marka o międzynarodowej  rozpoznawalności. Ich wina rokrocznie zdobywają wiele nagród oraz wysokie lokaty w rankingach.

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, na słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach. Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro, dzięki którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii, szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello, zakładający brak elementu wiązania i podpierania winorośli. 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrazić charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Sam właściciel - Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko, zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadaje jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również