Wino to wzięło swoją nazwę od strumienia przecinającego Masseria Battifarano, zwanego na starożytnych mapach „Toccaculo” (wł. dotknij tyłka!), ponieważ kobiety, aby przejść przez bród, podnosiły spódnice...
Wino o pełnym i bogatym smaku, owoc ziemi, która otacza strumień i nadaje mu mocny aromat. Winogrona to po trosze eksperyment, po trosze ciekawostka. Szczep petit verdot dziś nieczęsto spotykany w odmianowych winach ma długą historię, sięgającą być może nawet pierwszych winnic w Bordeaux, sadzonych przez starożytnych Rzymian. Odmiana ta w latach 70-tych XX wieku stała się bardzo popularna m.in. we Włoszech. Używa się go raczej do wzmocnienia struktury kupaży, ale dojrzały w silnym słońcu Bazylikaty pięknie prezentuje się samodzielnie.
Wino ma ciemnorubinową barwę i regularne łzy. W bukiecie dominują ciemne owoce i przyprawy, czarne oliwki i zioła. Dobrze zbudowane, gęste, miękkie, ciepłe. Pasuje do cięższych dań kuchni śródziemnomorskiej, najlepiej z pieczoną jagnięciną lub twardym, długodojrzewającym serem.
Wino dojrzewało 12 miesięcy w stalowych kadziach, 12 miesięcy w dębowych beczkach i kolejne 12 miesięcy w butelce, zanim zostało dopuszczone do sprzedaży.