Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017
Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017
Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017
Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017
Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017
Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017

Battifarano - Toccaculo Basilicata Rosso 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Basilicata
Szczep
Petit Verdot
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
19-21 ℃

102,49 zł

Opis

Wino to wzięło swoją nazwę od strumienia przecinającego Masseria Battifarano, zwanego na starożytnych mapach „Toccaculo” (wł. dotknij tyłka!), ponieważ kobiety, aby przejść przez bród, podnosiły spódnice...

Wino o pełnym i bogatym smaku, owoc ziemi, która otacza strumień i nadaje mu mocny aromat. Winogrona to po trosze eksperyment, po trosze ciekawostka. Szczep petit verdot dziś nieczęsto spotykany w odmianowych winach ma długą historię, sięgającą być może nawet pierwszych winnic w Bordeaux, sadzonych przez starożytnych Rzymian. Odmiana ta w latach 70-tych XX wieku stała się bardzo popularna m.in. we Włoszech. Używa się go raczej do wzmocnienia struktury kupaży, ale dojrzały w silnym słońcu Bazylikaty pięknie prezentuje się samodzielnie.

Wino ma ciemnorubinową barwę i regularne łzy. W bukiecie dominują ciemne owoce i przyprawy, czarne oliwki i zioła. Dobrze zbudowane, gęste, miękkie, ciepłe. Pasuje do cięższych dań kuchni śródziemnomorskiej, najlepiej z pieczoną jagnięciną lub twardym, długodojrzewającym serem.

Wino dojrzewało 12 miesięcy w stalowych kadziach, 12 miesięcy w dębowych beczkach i kolejne 12 miesięcy w butelce, zanim zostało dopuszczone do sprzedaży.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Battifarano

Dawna Masseria - lokalny producent rolniczy, na terenie którego znaleziono antyczne helleńskie naczynia. Dziś jest pokoleniową, rodzinną winiarnią, produkującą znakomite Primitivo i świetne Petit Verdot!

Winnica

Battifarano to winnica zlokalizowana w regionie Bazylikata, na południu Włoch, w bezpośrednim sąsiedztwie morza Jońskiego. Właściciele wierzą w zrównoważone rolnictwo, mając na uwadze jego wpływ na środowisko i społeczny aspekt pracy. Winnica wykorzystuje panele słoneczne, oszczędną gospodarkę wodą i odpadami, oraz minimalizuje emisję dwutlenku węgla. 

Szczepy

Battifarano koncentruje się na dwóch szczepach charakterystycznych dla regionu - Primitivo oraz Greco Bianco. Primitivo, bardzo znane i lubiane w Polsce, to wizytówka sąsiedniej Pugli - ale z sukcesem produkuje się wina również w Bazylikacie. To właśnie rodzina Battifarano była jednym z głównych inicjatorów lokalnej apelacji Primitivo Matera DOC. Z kolei Greco Bianco to już szczep typowy dla Bazylikaty, z którego powstają mineralne wina o aromatach cytrusów, brzoskwiń i morel. My gorąco polecamy dwa czerwone kupaże Torre Bollita oraz Curaffanni

Historia

Ziemie, na których dzisiaj kultywuje się wino są w posiadaniu rodziny Battifarano od ponad 500 lat. Profesjonalna przygoda z winem zaczęła się ok. 20 lat temu, kiedy Don Vincenzo Battifarano, wykształcony agronom, podjął decyzję o wyborze najlepszych parcel i dokonaniu pierwszych obsadzeń. Dzisiaj winnica współprowadzona jest przez syna Francesco.

Klimat / Gleba

Powierzchnia winnicy obejmuje 100ha, z czego 35ha podlega kultywacji winorośli, natomiast pozostały obszar obsadzony jest oliwkami i brzoskwiniami. Winnice znajdują się w paśmie przymorskim, na wysokości 60m n.p.m. na relatywnie płaskich terenach. Większość upraw oparta jest o gleby gliniaste i piaszczyste, co umożliwia wysoką wchłanialność wody i składników odżywczych. Wysoka zawartość glinki, nadaje winom intensywny kolor, złożony zapach i bogactwo smaków. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
listopad-2020

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również