Akratos to primitivo wyprodukowane przez winnicę Battifarano w prowincji Matera. Grecy, którzy zamieszkiwali Bazylikatę w starożytności, mianem "akratos oinos” nazywali cenne, ceremonialne wino, zarezerwowane dla bogów. Z tego powodu Battifarano, winnica działająca od około pięciu wieków, chciała złożyć hołd tą nazwą jednemu ze swoich flagowych produktów, składającym się w 100% z winogron primitivo z apelacji Matera DOC.
Grona zbierane ręcznie są selekcjonowane i poddawane odszypułkowaniu i miażdżeniu, a następnie maceracji i fermentacji ze skórkami, w pojemnikach ze stali nierdzewnej, przez maksymalnie 15 dni, w kontrolowanej temperaturze 22 ° C. Po trzech miesiącach leżakowania w stalowych pojemnikach wino trafia na dwanaście miesięcy do dębowych beczek.
Odkorkujmy Akratos Matera Primitivo DOC przynajmniej na godzinę przed degustacją. W kieliszku zobaczymy intensywny rubinowy kolor, z fioletowymi refleksami i niezwykłą gęstością wina. W nosie wyczuwalny jest spójny bukiet złożony z aromatów dojrzałych owoców, takich jak wiśnie, brzoskwinie, śliwki, jagody, a także nut skóry, pieprzu, czekolady oraz wanilii. W ustach krągłe, miękkie, doskonale zrównoważone. Aksamitne i eleganckie, jest winem konsekwentnym również w finiszu: zdecydowanie trwałym, z owocowym posmakiem.
Akratos z Masseria Battifarano możemy połączyć z duszonymi lub grillowanymi czerwonymi mięsami, dziczyzną, serami i dobrze dojrzałymi wędlinami.
Wino to nadaje się do leżakowania w piwnicy przez co najmniej 7-8 lat.