Włoskie czerwone wino wytrawne, z uprawy organicznej. Nazwa mówi wszystko - jest to Amarone produkowane w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena.
Wino Amarone della Valpolicella Valpantena powstało ze szczepów: 80% Corvina, 20% Rondinella.
Głęboka rubinowa czerwień, aromaty konfitury wiśniowej, wanilii i liści tytoniu. Tu idziemy kolejny krok w stronę koncentracji, mocy, gęstości, ale i klasy, ułożenia. W tym winie wszystkiego jest sporo, mamy nuty grillowanego nad węglem mięsa, soku z czarnych porzeczek, suszonych ziół. Do tego wciąż mocne taniny, ale i zaskakująca kwasowość.
Wino pasuje do mięsa z grilla, dziczyzny, dojrzałego sera. Istnieje też specjalna potrawa regionalna zwana Risotto all’amarone, która wedle znawców (oraz ludzi którzy jej próbowali) jest najlepszym z tym winem połączeniem.
Amarone to jeden z najsławniejszych włoskich typów wina. Po zerwaniu grona były suszone przez okres 100 dni. Wino leżakowało 36 miesięcy w beczkach, a następnie 6 miesięcy w butelkach.
Amarone della Valolicella Vaplantena Tezza - wino dostępne również w wersji magnum w drewnianiej skrzynce.
Porcja wiedzy o winach typu Amarone - także na naszym blogu: Wino Amarone
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA:
rocznik 2016 został wyróżniony 96 punktami przed DECANTER