Tezza - Valpolicella Ripasso 'Ma Roat' Zobacz większe

Tezza - Valpolicella Ripasso Ma Roat 2019

29309

Nowy produkt

Włoskie czerwone wino wytrawne, z uprawy organicznej. Produkowane jest w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena, ze szczepów: 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Corvinone.

 Ripasso bez beczki to rzadkość, a takie właśnie jest Ma Roat. 

Maceracja w stalowych kadziach przez 10 dni w 25°C  Następnie wino dojrzewało 18 miesięcy w stali, 3 miesiące w butelce.

Fioletowy, rubinowy kolor, aromat malin, jeżyn, czarnego pieprzu i lukrecji. Wino ciepłe na podniebieniu, z bardzo gładką taniną.

Polecane do lekkich mięs czerwonych oraz do świeżych serów, a także makaronów. 

Więcej szczegółów

62,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Tezza
Tezza

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWłochy
RegionVeneto
SzczepCorvina
Objętość750ml
Zawartość alkoholu13,5%
Temperatura podawania16-18 °C

Tezza

Rodzinne gospodarstwo w dolinie Valpantena znajdującej się na północny wschód od Werony. Prowadzone jest przez dwóch braci i kuzyna: Vanio, Federico i Flavio, a założone przez ich dziadków we wczesnych latach 60-tych. Winorośl uprawiana jest na kilkudziesięciu hektarach z których w najlepszych rocznikach przygotowywane jest nie więcej niż 300 000 butelek, które trafiają po trosze na rynek rodzimy, ale w większości na ogólnoświatowy. W tym rodzinnym gospodarstwie każdy z trzech wspólników odgrywa inną rolę: winnica, winiarnia oraz handel i marketing są traktowane jak osobne specjalizacje.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
styczen-2021

Opinie

Napisz opinię

Tezza - Valpolicella Ripasso Ma Roat 2019

Tezza - Valpolicella Ripasso Ma Roat 2019

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne 
  • Kolor: Czerwone 
  • Kraj pochodzenia: Włochy
  • Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Temperatura podawania: 15°C
  • Produkowane ze szczepu: 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Corvinone
  • Region: Valpantena

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: