Wyjątkowe włoskie wytrawne czerwone wino z regionu Veneto.
Ripasso to metoda dodawania do skończonego wina Classico lub Superiore nieprzefermentowanych wytłoków z Amarone lub Recioto. Po połączeniu ich następuje krótka "wtórna fermentacja" wzmacniająca strukturę wina "bazowego". W ten sposób otrzymujemy wino z cechami zarówno Valpolicelli Classico / Superiore oraz charakterystyką Amarone.
Nowy rocznik dobrze znanej i lubianej valpolicelli ripasso w nowej odsłonie: od 2020 roku jest to wino biologiczne z certyfikatem. Butelka dostała też nową etykietę. Wino przygotowane ze szczepów: corvina i rondinella. Fermentacja z maceracją odbywała się w stalowych zbiornikach. w temp.25°C. Dojrewanie - 24 miesiące.
Wino ma skoncentrowaną, rubinową barwę. W aromacie jeżyny i czarna porzeczka, suszony fiołek, czarny pieprzu, i nuty balsamiczne. W ustach wino jest miękkie i ciepłe, z odpowiednią garbnikowością.
Pasuje do grilla, dojrzałych wędlin oraz sera.