Tezza - Valpolicella Ripasso 'Valpantena' Zobacz większe

Tezza - Valpolicella Ripasso Valpantena 2016

29307

Nowy produkt

Włoskie czerwone wino wytrawne z regionu Veneto.

Ripasso to metoda dodawania do skończonego wina Classico lub Superiore nieprzefermentowanych wytłoków z Amarone lub Recioto. Po połączeniu ich następuje króka "wtórna fermentacja" wzmacniająca strukturę wina "bazowego". W ten sposób otrzymujemy wino z cechami zarówno Valpolicelli Classico / Superiore oraz charakterystyką Amarone. Valpolicella Ripasso Valpantena od producenta Tezza przejawia sobą właśnie wszystkie te cechy - suszony, rodznkowy nos i przyprawy (oregano). Usta delikatnie goryczkowe, ze zbalansowaną taniną i słodko-gorzką wiśnią.

Źródło: MS Sommelier

Więcej szczegółów

79,99 zł brutto

Producent
Tezza
Tezza

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWłochy
RegionVeneto
SzczepCorvina
Objętość750ml
Zawartość alkoholu14,5%
Temperatura podawania16-18 °C

Tezza

Rodzinne Gospodarstwo w dolinie Valpantena rozciągającej się z Północno-Wschodniej części Verony. Prowadzone jest przez dwóch braci braci i kuzyna: Vanio, Frederico i Flavio, a założone przez ich dziadków we wczesnych latach 60-tych. Winorośl uprawiana jest na kilkudziesięciu hektarach z których w najlepszych rocznikach przygotowywane jest nie więcej niż 300,000 butelek, które trafiają zarówno na rynek rodzimy jak i ogólnoświatowy. W tym rodzinnym Gospodarstwie każdy z trzech wspólników odgrywa inną rolę: winnica, winiarnia oraz handel i marketing są traktowane jak osobne specjalizacje.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej opinii. Aby dodać własną opinię zaloguj się.

Napisz opinię

Tezza - Valpolicella Ripasso Valpantena 2016

Tezza - Valpolicella Ripasso Valpantena 2016

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Włochy 
  • Zawartość alkoholu: 14,5%
  • Temperatura podawania: 16°C
  • Produkowane ze szczepu: 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Corvinone
  • Region: Valpantena

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: