Włoskie białe wino wytrawne produkowane na północy kraju w regionie Górna Adyga, w pobliżu miejscowości Trydent. Do wykonania tego wina wykorzystano owoce odmiany Müller Thurgau. Wino o słomkowej barwie z zielonkawymi refleksami. Aromatyczne, okrągłe i trwałe. Świeże i owocowe, z duża ilością soczystego owocu grejpfruta z dodatkiem gruszki.Najlepiej będzie smakowało jako wypełnienie dań rybnych, owoców morza oraz białego mięsa.
Roeno - Muller Thurgau Le Giare 2019
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Włochy
- Region
- Val d'Adige
- Szczep
- Müller Thurgau
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Białe
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 8-10 °C
Opis
o producencie wina

Roeno Cantina
Winnica
Cantina Roeno to spora winnica z 15 działkami położona w dolinie rzeki Adyga, pomiędzy płaskowyżem Lessinia, a pasmem górskim Monte Baldo, w krainie zwanej „Terra dei Forti” (kraina fortów). Najbardziej na północ zlokalizowane są winnice w okolicach Trento. Obszar nazywany Krainą (bez) granic, nawiązujący w nazwie do zbiegów kulturowych oraz przeplatających się żywotów. Roeno to rodzinna firma posiadająca osiemdziesiąt hektarów winnic rozmieszczonych wzdłuż granicy Trentino sąsiadującego z prowincją Werona. Nazwa "Roeno" to skrót imienia założyciela Rolando Fugatti oraz słowa enos, w języku greckim oznaczającego wino.
Szczepy
Zrodzona z pasji rodziny Fugatti winnica Roeno produkuje wina głównie ze szczepów takich jak: Pinot Grigio, Chardonnay, Gewürztraminer i Pinot Blanc, a także Müller Thurgau. Odmiany te dają jasne i orzeźwiające wina o wyraźnej kwasowości. W portfolio Cantina Roeno znajduje się także rodzima i najbardziej wyjątkowa czerwona odmiana Teroldego, choć wciąż mało znana, zyskuje popularność. Z czerwonych odmian koniecznie należy wspomnieć o Enantio. Winorośle Enantio stanowią prawdziwą rdzenną wizytówkę tego obszaru, wyrażając charakter, wigor i urok swojego terytorium. Krzewy te oparły się pladze filoksery na przełomie XIX i XX wieku. Szczep Enantio jest obecnie bardzo rzadko uprawiany i stanowi wspólnie z kilkoma innymi najstarszymi, pierwotnymi szczepami w Europie, ostatnie świadectwo historycznej uprawy winorośli w najgłębszym znaczeniu tego słowa..
Historia
Historia winnicy Roeno zaczyna w latach 60-tych XX wieku kiedy to Rolando Fugatti postanowił zrealizować swoje marzenie. Wspólnie z żoną Giulianą, odziedziczyli, a następnie dokupili kilka winnic. Po latach pracy przekształcili Roeno w dynamicznie rozwijającą się, rozpoznawalną i cenioną markę. Obecnie firma jest prowadzona przez dzieci właścicieli Robertę, Cristinę oraz Giuseppe. Cantina Roeno uprawia winorośl z poszanowaniem lokalnego terytorium oraz bioróżnorodności, a uprawy znajdują się w wolnym od zanieczyszczeń terenie.
Klimat / Gleba
Każdą odmianę winorośli zasadza się na odpowiedniej dla danego rodzaju glebie, aby uzyskać eleganckie wina o niezwykłej osobowości. Sprzyjający klimat alpejsko - kontynentalny oraz trzysta słonecznych dni w roku, a także piaszczysto - gliniasty i żwirowy profil gleby, sprawiają, że winnica jest naprawdę wyjątkowa. Wahania temperatury pomiędzy dniem i nocą dochodzą do 15 stopni Celsjusza, wzmacniając aromaty winogron. Winorośle winnicy Roeno uprawiane są metodą Guyota, przez co lepiej reagują na zmiany klimatyczne i są chronione przed nadmiernym słońcem. Odmiany bardziej odporne na chłód uprawia się przy zastosowaniu pergoli.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również