Roeno - Marzemino "La Rua"

Roeno - Marzemino La Rua 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Val d'Adige
Szczep
Marzemino
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

56,99 zł

Opis

Wino wykonane z Marzemino - szczepu od setek lat uprawianego na północy Włoch, w dolinie Adygi. To wytrawne wino ma barwę głębokiej rubinowej czerwieni przełamaną fioletowymi refleksami. Zapach intensywny, przywołuje na myśl fiołki, jagody, porzeczki i wiśnie. Na podniebieniu pełne, harmonijne, świetnie zbalansowane. Dość lekkie, jednak posiadające dobrą strukturę. Aby uwydatnić charakterystykę szczepu, wino nie miało kontaktu z drewnianą beczką. Będzie dobrze komponowało się z jagnięcina, cielęciną, indykiem i makaronami.

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE

Roeno La Rua Marzemino on Vivino

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Roeno Cantina

Winnica

Cantina Roeno to spora winnica z 15 działkami położona w dolinie rzeki Adyga, pomiędzy płaskowyżem Lessinia, a pasmem górskim Monte Baldo, w krainie zwanej „Terra dei Forti” (kraina fortów). Najbardziej na północ zlokalizowane są winnice w okolicach Trento. Obszar nazywany Krainą (bez) granic, nawiązujący w nazwie do zbiegów kulturowych oraz przeplatających się żywotów. Roeno to rodzinna firma posiadająca osiemdziesiąt hektarów winnic rozmieszczonych wzdłuż granicy Trentino sąsiadującego z prowincją Werona. Nazwa "Roeno" to skrót imienia założyciela Rolando Fugatti oraz słowa enos, w języku greckim oznaczającego wino.

Szczepy

Zrodzona z pasji rodziny Fugatti winnica Roeno produkuje wina głównie ze szczepów takich jak: Pinot Grigio, Chardonnay, Gewürztraminer i Pinot Blanc, a także Müller Thurgau. Odmiany te dają jasne i orzeźwiające wina o wyraźnej kwasowości. W portfolio Cantina Roeno znajduje się także rodzima i najbardziej wyjątkowa czerwona odmiana Teroldego, choć wciąż mało znana, zyskuje popularność. Z czerwonych odmian koniecznie należy wspomnieć o Enantio. Winorośle Enantio stanowią prawdziwą rdzenną wizytówkę tego obszaru, wyrażając charakter, wigor i urok swojego terytorium. Krzewy te oparły się pladze filoksery na przełomie XIX i XX wieku. Szczep Enantio jest obecnie bardzo rzadko uprawiany i stanowi wspólnie z kilkoma innymi najstarszymi, pierwotnymi szczepami w Europie, ostatnie świadectwo historycznej uprawy winorośli w najgłębszym znaczeniu tego słowa.. 

Historia

Historia winnicy Roeno zaczyna w latach 60-tych XX wieku kiedy to Rolando Fugatti postanowił zrealizować swoje marzenie. Wspólnie z żoną Giulianą, odziedziczyli, a następnie dokupili kilka winnic. Po latach pracy przekształcili Roeno w dynamicznie rozwijającą się, rozpoznawalną i cenioną markę. Obecnie firma jest prowadzona przez dzieci właścicieli Robertę, Cristinę oraz Giuseppe. Cantina Roeno uprawia winorośl z poszanowaniem lokalnego terytorium oraz bioróżnorodności, a uprawy znajdują się w wolnym od zanieczyszczeń terenie.

Klimat / Gleba

Każdą odmianę winorośli zasadza się na odpowiedniej dla danego rodzaju glebie, aby uzyskać eleganckie wina o niezwykłej osobowości. Sprzyjający klimat alpejsko - kontynentalny oraz trzysta słonecznych dni w roku, a także piaszczysto - gliniasty i żwirowy profil gleby, sprawiają, że winnica jest naprawdę wyjątkowa. Wahania temperatury pomiędzy dniem i nocą dochodzą do 15 stopni Celsjusza, wzmacniając aromaty winogron. Winorośle winnicy Roeno uprawiane są metodą Guyota, przez co lepiej reagują na zmiany klimatyczne i są chronione przed nadmiernym słońcem. Odmiany bardziej odporne na chłód uprawia się przy zastosowaniu pergoli.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również