Primitivo Papale to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle popularnej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia.
Winogrona Primitivo używane do produkcji tego wina pochodzą z najstarszych winnic znajdujących się w pobliżu Morza Jońskiego, z krzewów o bardzo niskiej wydajności z hektara, a doskonałej jakości. Barwa intensywna, czerwono-rubinowa z pięknymi fioletowymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem.
To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach. Wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową. Jest to wino odpowiednie, by towarzyszyć każdemu posiłkowi, ale pasuje także do zup na bazie mięsnych wywarów, sosów mięsnych, gulaszu, grillowanych i pieczonych mięs czerwonych.
Wino zdobyło wiele międzynarodowych wyróżnień min.:
Złoty Medal na 7th Asia Wine Trophy 2020,
Złoty Medal na 21th Berliner Wine Trophy 2020,
Srebrny Medal AWC Vienna International Wine Challenge,
Złoty Medal Mundus Vini 25th Grand International Wine Award Meininger 2019.
Wino w ocenie specjalistów:
“Primitivo klasyczne, z nutami śliwkowych powideł i mlecznej czekolady, gładziutkie (choć nieco taniczne), mięciutkie, choć z nieprzesadzonym cukrem resztkowym (7 g/l). Nawet jeśli zachowuje się sceptycyzm wobec primitivo jako smakowego zjawiska, nie można odmówić Papale dobrej równowagi i ogólnego sznytu”.
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl