Marina Cvetic - Montopulcioano d'Abruzzo
Marina Cvetic - Montopulcioano d'Abruzzo

Marina Cvetic - Montepulciano d'Abruzzo Riserva 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Abruzja
Szczep
Montepulciano
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

158,99 zł

Opis

Marina Cvetic - Montepulciano d'Abruzzo Riserva to wysokiej klasy Montepulciano z Abruzji, które zgromadziło wiele medali i wyróżnień. Samą winnicę Masciarelli wybrano jako jedną ze 100 najlepszych włoskich winnic, które osiągnęły światowy sukces.

W winie wyczujemy aromaty jeżyn, ziemi i trufli. Charakteryzuje je czystość owoców, dobrze zrównoważone taniny i przyjemna pikantność. Świetnie współgra z jagnięciną, cielęciną a także wieprzowiną. 

Nagrody i wyróżnienia

Wino z rocznika 2019 otrzymało min.:
- złoty medal od magazyny Decanter,
- złote medale w konkursach Concours Mondial Bruxelles, The Ultimate Accolade CW SA, The Wine Hunter,
- srebrne medale w konkursach International Wine Challenge AWC Vienna, Balkans International Wine Competition and Festival,
- bardzo wysokie noty u blogerów: 93 pkt. od Jamesa Sucklinga, 94 pkt. od magazynu Falstaff, 94 pkt. od Vinous.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Masciarelli

Winnica

Masciarelli powstała z inicjatywy znanego na włoskiej scenie winiarskiej Gianniego Masciarellego. Serce tej rodzinnej firmy mieści się w prowincji Chieti (środkowo-wschodnie Włochy), gdzie znajdują się również winnice oraz gaje oliwne rozsiane po czterech prowincjach Abruzzo. Obecnie, po śmierci Gianniego na czele firmy stoi jego żona Marina Cvetic wraz z ich najstarszą córką Miriam Masciarelli. Kobiety wspólnie podjęły trud prowadzenia firmy dążąc do ciągłego rozwoju w produkcji wina i winorośli z Abruzji. 

Szczepy

Montepulciano i Trebbiano to dwie sztandarowe odmiany winorośli firmy Masciarelli. Kiedyś mało znane, dzisiaj zajmujące czołowe miejsce we włoskiej enologii. Wybitne wina ze szczepu Montepulciano takie jak np. Villa Gemma zawierają sporo kwasowości, zachowując dużo ciała. Charakteryzują się znakomitą mieszanką czerwonych owoców i ziół. W podstawowych winach Montepulciano owocowa kwasowość słabnie, a pojawia się więcej korzennych i beczkowych aromatów. Z kolei odmiana Trebbiano daje lekkie i rześkie, często soczyste wina, podkreślone subtelnym aromatem i smakiem. 

Historia

Winnicę Masciarelli założono w 1981r. przez Gianni Masciarelli, pioniera w nowoczesnej uprawie winogron z Abruzji. Pasję do wina odziedziczył po dziadku Umberto, co zaowocowało pierwszymi eksperymentami winiarskimi w dość młodym wieku. Śmiałe i nowatorskie podejście do produkcji wina, sprawiło, że stał się jednym z największych oraz najbardziej uznanych włoskich producentów. Był ikoną i niekwestionowanym symbolem sukcesu nowoczesnej produkcji wina na obszarze Abruzji. W 1984r. na rynku ukazało się znakomite, wysokiej klasy wino Masciarelli Villa Gemma, które rozsławiło Abruzję, wyznaczając nowy poziom jakości tej apelacji. Kilka lat temu firmę Masciarelli wybrano jako jedną ze 100 najlepszych włoskich winnic, które osiągnęły światowy sukces. Działalność tej rodzinnej firmy jest nierozerwalnie związana z terroir, a ochrona ekosystemu, z którym firma jest zintegrowana, stanowi dla niej jeden z priorytetów.

Klimat / Gleba

Region Abruzji na którym położone są winnice Masciarelli, to bardzo zróżnicowany teren: dosyć surowy, z zarysami dzikiego, górzystego krajobrazu. Winnice często położone na zboczach są regularnie wentylowane częstymi wiatrami. To łagodzi upalne letnie dni, pozwalając na stopniowe dojrzewanie tanin. Gleby są przeważnie gliniaste, często czerwone z dużą zawartością wapienia. Teren przeplatany jest licznymi rzekami oraz strumieniami, wyróżnia się ogromną różnorodnością mikroklimatów oraz nisz środowiskowych. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również