Varvaglione - DOC Collio Sauvignon  2020

Varvaglione - DOC Collio Friulano 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Friuli
Szczep
Friulano
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

83,99 zł

Opis

Collio (pełna nazwa: Collio Goriziano) to apelacja kontrolowanego pochodzenia win na północno-wschodnim skraju Włoch, w regionie Friuli. Jakość win z tej apelacji jest bardzo wysoka.  Po raz pierwszy w historii włoskiego winiarstwa, producent z południa (Varvaglione) robi wino w Collio. Trzy wina można znaleźć w Rafa-Wino: Chardonnay, Sauvignon i Friulano.

Do produkcji tego wina wykorzystana została odmiana winorośli spotykana tylko w tym regionie: friulano. Po długiej fermentacji na autochtonicznych drożdżach, wino dojrzewało na osadzie przez 6 miesięcy i kolejne 6 miesięcy w stali nierdzewnej. 

Wino ma elegancki kwiatowy zapach z owocową nutą migdałów i jabłek. Na podniebieniu dobra struktura i odpowiednia równowaga między kwasowością i soczystością.

Wino Varvaglione - DOC Collio Friulano będzie smakowało z makaronami, wędlinami, serami oraz daniami rybnymi o owocami morza.

Temperatura serwowania — 10°-11°C

Potencjał starzenia — do 5 lat od zbiorów

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, w
słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach . Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w
przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro,
dzięki, którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii,
szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i
Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello (brak elementu wiązania ani podpierania winorośli). 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym
nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrażać
charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Również Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl
swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadają jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również