Collio (pełna nazwa: Collio Goriziano) to apelacja kontrolowanego pochodzenia win na północno-wschodnim skraju Włoch, w regionie Friuli. Jakość win z tej apelacji jest bardzo wysoka. Po raz pierwszy w historii włoskiego winiarstwa, producent z południa (Varvaglione) robi wino w Collio. Trzy wina można znaleźć w Rafa-Wino: Chardonnay, Sauvignon i Friulano.
Chardonnay do tego wina zostało poddane zimnej maceracji przez 12 godzin. Następnie przez dwa tygodnie trwała fermentacja z maceracją na autochtonicznych drożdźach. Dojrzewanie: 3 miesiące w stali nierdzewnej i kolejne 3 miesiące w butelce.
W zapachu wino jest eleganckie i owocowe, z aromatami banana, moreli, jabłek i brzoskwiń oraz z lekką nutą mineralną. Na podniebieniu złożone z odpowiednią równowagą między nutami owocowymi i soczystością.
Varvaglione - DOC Collio Chardonnay można podawać z makaronem, owocami morza, chudą rybą, wędlinami i twardymi serami.
Temperatura serwowania — 10°-11°C
Potencjał starzenia — do 5 lat od zbioru.