Wino super premium winnicy Nittardi, niezwykłe cuvée Cabernet Sauvignon 50%, Petit Verdot 20%, Merlot 15%, Syrah 10%, sekretne odmiany 5%
Fermentacja wina odbywała się w 5 i 10,5-tonowych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Następnie wino przez 24 miesiące leżakowało we francuskich beczkach, 6 miesięcy w betonowej kadzi i kolejne 6 miesięcy leżakowania w butelkach.
Nectar Dei Maremma Toscana Rosso ma barwę głębokiej czerwieni z odcieniami fioletu.
Wino pachnie czarnymi dojrałymi owocami, wanilią, tytoniem z nutami przypraw, takimi jak różowy pieprz. W ustach skoncentrowane i złożone smaki z pełnym i trwałym finiszem.
Znakomicie będzie pasowało do wszystkich rodzajów czerwonego mięsa i dziczyzny. Najlepiej podawać w temp. ok. 18°C (64,5°F); odkorkować i zdekantować 2 godziny przed podaniem.