To nietuzinkowe Sauvignon Alto Adige DOC ma bladą, słomkowo żółtą barwę z zielonkawymi odcieniami. Nos uwodzi barwnym bukietem aromatów, w tym kwiatów czarnego bzu, białych brzoskwiń, złożonych suszonych owoców i aromatów azjatyckich. Na podniebieniu uwalnia żywą i soczystą kwasowość z nutami mineralnymi, a końcowe nuty są bardzo trwałe i pobudzające oraz charakteryzują się przyjemną pełnią i elegancją.
Uprawy:
Winorośl Sauvignon Blanc jest uprawiana w systemie Guyot na wysokości od 400 do 800 metrów nad poziomem morza. Gleba pochodzi z erozji Dolomitów, a winnice mają ekspozycję południową i południowo-zachodnią. Wydajność z hektara: 5000 litrów.
Wytwarzanie:
Winogrona są delikatnie tłoczone po nocy maceracji w niskiej temperaturze. Część moszczu jest fermentowana w kadziach ze stali nierdzewnej, a część w barrique, a następnie dojrzewa w tym otoczeniu przez około osiem miesięcy w kontakcie z delikatnymi drożdżami.
Foodpairing:
Sauvignon nie jest winem na co dzień, ale uchodzi za wspaniałego towarzysza takich dań jak tatar z tuńczyka, cielęcina z sosem z tuńczyka („vitello tonnato"), białe mięso i lekko pikantne dania azjatyckie.
To wino, które zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowych kombinacji ze składnikami z odległych krajów.
Wino w ocenie specjalistów:
“Świeże, cytrusowe, trochę czarnego bzu, trochę białej porzeczki, ale przede wszystkim wielka klasa. Zjawiskowe, moje ulubione, mogę je pić bez końca”.