Montepulciano d'Abruzzo di Masciarelli rodzi się w winnicach znajdujących się w różnych gminach prowincji Chieti.
Produkowane jest w 100% z winogron Montepulciano, zbieranych ręcznie od końca września do końca października. Fermentacja odbywa się z maceracją w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez 18 – 21 dni. Następnie wino dojrzewa w stali nierdzewnej przez 20 miesięcy przed wprowadzeniem do obrotu.
Montepulciano d'Abruzzo firmy Masciarelli charakteryzuje się głębokim rubinowym kolorem. Nos otwiera się intensywnymi doznaniami czerwonych owoców, wzbogaconymi nutami fiołków i tytoniu.
Świeżość jagód uwodzi od pierwszego smaku: ciemne wiśnie, jeżyny, czarne maliny. Podniebienie jest napięte i delikatnie z łagodnymi taninami i przyjemną kwasowością, bardzo soczyste na finiszu. Wino dla tych, którzy chcą zasmakować wszystkich owoców i radości Montepulciano d’Abruzzo.
Ta czerwień jest idealna jako dodatek do grillowanych czerwonych mięs i pieczeni.