Masciarelli - Montepulciano d'Abrozzo 2019 DOC

Masciarelli - Montepulciano d'Abrozzo 2019 DOC

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Abruzja
Szczep
Montepulciano
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

56,99 zł

Opis

Montepulciano d'Abruzzo di Masciarelli rodzi się w winnicach znajdujących się w różnych gminach prowincji Chieti.

Produkowane jest w 100% z winogron Montepulciano, zbieranych ręcznie od końca września do końca października. Fermentacja odbywa się z maceracją w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez 18 – 21 dni. Następnie wino dojrzewa w stali nierdzewnej przez 20 miesięcy przed wprowadzeniem do obrotu.

Montepulciano d'Abruzzo firmy Masciarelli charakteryzuje się głębokim rubinowym kolorem. Nos otwiera się intensywnymi doznaniami czerwonych owoców, wzbogaconymi nutami fiołków i tytoniu.

Ciepło i świeżość szerokiej gamy jagód uwodzi od pierwszego smaku: ciemne wiśnie, jeżyny, czarne maliny. Podniebienie jest napięte i delikatnie otulone łagodnymi taninami i przyjemną kwasowością.

Średnie do pełnego i bardzo soczyste na finiszu. Wino dla tych, którzy chcą zasmakować wszystkich owoców i radości Montepulciano d’Abruzzo.

Ta czerwień jest idealna jako dodatek do grillowanych czerwonych mięs i pieczeni.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Masciarelli

Winnica

Masciarelli powstała z inicjatywy znanego na włoskiej scenie winiarskiej Gianniego Masciarellego. Sercem tej rodzinnej firmy znajduje się w prowincji Chieti (środkowo-wschodnie Włochy), gdzie znajdują się również winnice oraz gaje oliwne rozsiane po czterech prowincjach Abruzzo. Obecnie, po śmierci Gianniego na czele firmy stoi jego żona Marina Cvetic wraz z ich najstarsza córką Miriam Masciarelli. Kobiety wspólnie podjęły trud prowadzenia firmy dążąc do ciągłego rozwoju w produkcji wina i winorośli z Abruzji. 

Szczepy

Montepulciano i Trebbiano to dwie sztandarowe odmiany winorośli firmy Masciarelli. Kiedyś mało znane, dzisiaj zajmujące czołowe miejsce we włoskiej enologii. Wybitne wina ze szczepu Montepulciano takie jak np. Villa Gemma zawierają sporo kwasowości oraz zachowując dużo ciała, charakteryzują się znakomitą mieszanką czerwonych owoców i ziół. W podstawowych winach Montepulciano owocowa kwasowość słabnie, a pojawia się więcej korzennych i beczkowych aromatów. Z kolei odmiana Trebbiano daje lekkie i rześkie, często soczyste wina podkreślone subtelnym aromatem i smakiem. 

Historia

Masciarelli założono w 1981r. przez Gianni Masciarelli, pioniera w nowoczesnej uprawie winogron z Abruzji. Pasję do wina odziedziczył po dziadku Umberto, co zaowocowało pierwszymi eksperymentami winiarskimi w dość młodym wieku. Śmiałe i nowatorskie podejście do produkcji wina, sprawiło, że stał się jednym z największych oraz najbardziej uznanych włoskich producentów. Był ikoną i niekwestionowanym symbolem sukcesu nowoczesnej produkcji wina na obszarze Abruzji. W 1984r. na rynku ukazało się znakomite, wysokiej klasy wino Masciarelli Villa Gemma, które rozsławiło Abruzję wyznaczając nowy poziom jakości tej apelacji. Kilka lat temu firmę Masciarelli wybrano jako jedną ze 100 najlepszych włoskich winnic, które osiągnęły światowy sukces. Działalność tej rodzinnej firmy jest nierozerwalnie związana z terroir, a ochrona ekosystemu, z którym firma jest zintegrowana stanowi dla niej jeden z priorytetów.

Klimat / Gleba

Region Abruzji na którym położone są winnice Masciarelli, to bardzo zróżnicowany teren: dosyć surowy, z zarysami dzikiego, górzystego krajobrazu. Winnice często położone na zboczach są regularnie wentylowane częstymi wiatrami, łagodzącymi upalne letnie dni pozwalając na stopniowe dojrzewanie tanin. Gleby są przeważnie gliniaste, często czerwone z dużą zawartością wapienia. Teren przeplatany jest licznymi rzekami oraz strumieniami, wyróżnia się ogromną różnorodność mikroklimatów oraz nisz środowiskowych. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również