Słodki rarytas tokajski z historycznego, a zarazem wybitnego rocznika, który przeszedł do legendy jako najlepszy w dekadzie lat 90-tych, a na równi ze sławnym 1993 być może nawet w całym XX wieku! Dodatkowo jest to nieczęsto spotykany aszu odmianowy, z aromatycznych gron szczepu muscat. Pięknie dojrzały i rozwinięty, choć można go spokojnie przechować przynajmniej kolejną dekadę, w odpowiednich warunkach!
Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Na potrzeby aszu, z tej samej winnicy zbierane są winogrona „matka - syn”. Do maceracji jagód aszu używamy moszczu z tych samych krzewów, z których pochodzą zrodzynkowane grona. Wszystkie wina aszú są winami terroir. Najpierw wytwarzamy moszcz, a następnie specjalną, delikatną prasą kruszymy jagody aszu - podczas zabiegu pestki nie są zgniatane. Po dobie maceracji zbieramy wszystkie pestki filtrem. Kontrolowana fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po klarowaniu i przefiltrowaniu jeszcze dwa tygodnie powolnej fermentacji w beczce. To wino dojrzewało w ćwierćwiecznych, 250-litrowych beczkach przez 19 lat.”
KOLOR: Głęboki bursztyn
AROMAT: Bardzo intensywny, dojrzały aromat, w którym dominują nuty żółtych kwiatów i miodu, a na dalszym planie pojawiają się: kompot jabłkowy, pigwa oraz balsamiczne nuty beczkowe ziół leczniczych i prażonych orzechów.
SMAK: Struktura wina charakteryzuje się wysoką kwasowością przy pełnym ciele o gęstej, oleistej konsystencji. W smaku nuty tytoniu, plastra miodu, prażonych orzechów i ziół leczniczych (które są również wyczuwalne w aromacie). Posmak przyjemnej, kamienistej i chłodnej jak metal mineralności.
Wino ma 119 g/l cukru resztkowego przy kwasowości całkowitej 8,8 g/l.
Wyróżnienie: 95p. Magazyn Winiarski Decanter - Decanter World Wine Awards 2021.
BRAK NA MAGAZYNIE