Paangold Tokaji Sárgamuskotály 5 Put Aszú 1999

Paangold - 1999 - 5 Puttonowe Aszu Sargamuskotaly

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Sargamuscotaly
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
10,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

239,99 zł

Opis

Słodki rarytas tokajski z historycznego, a zarazem wybitnego rocznika, który przeszedł do legendy jako najlepszy w dekadzie lat 90-tych, a na równi ze sławnym 1993 być może nawet w całym XX wieku! Dodatkowo jest to nieczęsto spotykany aszu odmianowy, z aromatycznych gron szczepu muscat. Pięknie dojrzały i rozwinięty, choć można go spokojnie przechować przynajmniej kolejną dekadę, w odpowiednich warunkach!

Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Na potrzeby aszu, z tej samej winnicy zbierane są winogrona „matka - syn”. Do maceracji jagód aszu używamy moszczu z tych samych krzewów, z których pochodzą  zrodzynkowane grona. Wszystkie wina aszú są winami terroir. Najpierw wytwarzamy moszcz, a następnie specjalną, delikatną prasą kruszymy jagody aszu - podczas zabiegu pestki nie są zgniatane. Po dobie maceracji zbieramy wszystkie pestki filtrem. Kontrolowana fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po klarowaniu i przefiltrowaniu jeszcze dwa tygodnie powolnej fermentacji w beczce. To wino dojrzewało w ćwierćwiecznych, 250-litrowych beczkach przez 19 lat.”

KOLOR: Głęboki bursztyn

AROMAT: Bardzo intensywny, dojrzały aromat, w którym dominują nuty żółtych kwiatów i miodu, a na dalszym planie pojawiają się: kompot jabłkowy, pigwa oraz balsamiczne nuty beczkowe ziół leczniczych i prażonych orzechów.

SMAK: Struktura wina charakteryzuje się wysoką kwasowością przy pełnym ciele o gęstej, oleistej konsystencji. W smaku nuty tytoniu, plastra miodu, prażonych orzechów i ziół leczniczych (które są również wyczuwalne w aromacie). Posmak przyjemnej, kamienistej i chłodnej jak metal mineralności.

Wino ma 119 g/l cukru resztkowego przy kwasowości całkowitej 8,8 g/l.

Wyróżnienie: 95p. Magazyn Winiarski Decanter - Decanter World Wine Awards 2021.

 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Paangold Tokaji

Winnica

Zlokalizowana w Tokaju w miejscowości Tolcsva winnica Paangold robi to, z czego Tokaj jest znany - wina słodkie, a w szczególności wybitne Aszu. Jak większość winnic w regionie, tutaj również mamy do czynienia z rodzinnym przedsięwzięciem, na czele, którego stoi Antal Pauleczki, winemaker i enolog z ponad 25 letnim stażem. Praca nie idzie na marne, ich 5 Puttonowe Aszu Sargamuskotaly zdobyło złoty medal (95 pkt) podczas Decanter World Wine Awards w 2021r. 

Szczepy

W Paangold pierwsze skrzypce odgrywa szczep Sárgamuskotály, którym obsadzone jest 13ha upraw. Kolejne dwa szczepy stanowią Furmint (12ha) oraz Hárslevelű (3ha). Co ciekawe wszystkie wina są jednoszczepowe, a kontrolę nad wysoką jakością gron umożliwia ręczny zbiór, który w tej winnicy przypada na okres wrzesień - grudzień. 

Historia

Antal rozpoczął działalność winnicy w 1998r., natomiast oficjalna nazwa Paangold została nadana w 2013r. Dlaczego tak długo? Wystarczy spojrzeć na roczniki win Paangold - w naszej ofercie znajdują się wina z lat 1999 - 2003. Wszystkie Aszu są leżakowane w drewnianych, 25-30 letnich, 250 litrowych beczkach w piwnicach znajdujących się na terenach światowego dziedzictwa Unesco.

Klimat / Gleba

Uprawy Paangold znajdują się na terenie Tolcsvy (3 parcele: Bánya, Várhegy oraz Radoska), Olaszliszki (Budaházi) oraz Sárazsadány (Zsadányi i Dobra). Znakomita większość rośnie na gliniastych glebach brunatnych, pod którym znajduje się tuf wulkaniczny, nadający słodkim winom odpowiednią mineralność i kwasowość. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również