Fekete Pince - Olaszriesling 2015

Fekete Pince - Olaszriesling 2015

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Olaszrizling
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

64,99 zł

Opis

Niezwykle popularna odmiana nie tylko na Węgrzech, ale także w całej Europie Środkowowschodniej, jako źródło codziennych win białych bywa niedoceniana. W Somlo jest po prostu fantastyczna!

Spontaniczna fermentacja i roczne dojrzewanie przebiegają w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów. Dalej aż 30 miesięcy reduktywnego dojrzewania w stali. Na rynku od czerwca 2019.

Zniewalający bukiet suszonych na słońcu moreli i jabłek, oraz innych owoców pestkowych, przeplata się z nutami migdałów, słonych orzechów i krzesiwa. Wytrawne aż do bólu i słoności, zdrowo kwasowe, imponujące wino.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Fekete Pince Somlo

Winnica

Fekete Pince to jedna najmniejszych winnic w naszej ofercie zlokalizowanej w Somló, najmniejszym regionie winiarskim na Węgrzech. I to tyle jeżeli chodzi o małostkowość - tutejsze terroir wpływa na wyjątkowość win z Fekete Pince. Ze względu na wulkaniczne podłoże charakteryzują się one wysoką mineralnością i kwasowością. Większość win jest poddawane długiemu procesu dojrzewania - min. 10 miesięcy w beczce i 2 lata w stalowych tankach.

Szczepy

W Somló uprawia się właściwie wyłącznie białe szczepy, pośród których dominują Juhfark (znak rozpoznawczy Somló), Olaszrizling i Furmint. Nie inaczej jest w Fekete Pince, które do wspomnianej palety dokłada również Harslevelu i Chardonnay.

Historia

Region winiarski Somló mimo swoich mikroskopijnych rozmiarów ma za sobą długą i świetną historię. Na przełomie XX i XXI wieku streszcza się ona w jednym nazwisku: Bela Fekete. Opiekun góry Somló, znawca tutejszych gleb i szczepów, największy autorytet wśród nielicznych, lokalnych producentów. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia pracował w swojej winnicy u stóp góry Somló. Udoskonalał techniki winifikacji niełatwych, lecz długowiecznych i niezwykłych win białych, aż do jesieni 2014 roku, kiedy z racji zaawansowanego wieku sprzedał Fekete Pince swoim uczniom i przyjaciołom. Akos Dolle, Gyorgy Emmert i Gabor Riesz starają się kontynuować pracę i filozofię swojego mistrza.

Klimat / Gleba

Na klimat Somló mają wpływ zróżnicowane ukształtowanie terenu i pobliska rzeka Marcal. Dominuje klimat umiarkowany, z wczesną wiosną i gorącym latem, przechodzącym w długą, słoneczną jesień. Wilgotność jest niska dzięki stałej bryzie, więc wiele winnic może pracować w sposób organiczny. Takie są też plany regionu, aby nazwa apelacji ta stała się całkowicie organiczna.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również