Fekete Pince - Juhfark 2016
Fekete Pince - Juhfark 2016

Fekete Pince - Juhfark 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Juhfark
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

84,99 zł

Opis

Długowieczny szczep juhfark, sława i wizytówka regionu Somlo.

Mocny i wyrazisty w charakterze doskonale pasuje do niewdzięcznej, skalistej gleby Somlo, pradawnego wulkanu samotnie sterczącego pośród nadbalatońskiej równiny. Męski i prostolinijny, za młodu nawet oschły, po latach pokazuje swoją prawdziwą naturę, złożoną i piękną. Spontaniczna fermentacja i dziesięciomiesięczne dojrzewanie przebiegają w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów. Dalej aż 30 miesięcy reduktywnego dojrzewania w stali. Na rynku od września 2020.

Trudny rocznik 2016 zniszczył lipcowym gradobiciem sporą część zbiorów. To co ostrożnie zebraliśmy pokazuje siłę siedliska. Wino ma energię wulkanu, jest tak mineralne, że aż słone na podniebieniu, w tle subtelną owocowość. Zdecydowanie warto dać mu kilka lat oczekiwania na rozwój bukietu. Odwdzięczy się cierpliwym. Węgrzy wierzą, że spożywane przed aktem małżeńskim gwarantuje spłodzenie męskiego potomka.

Zalecana dekantacja wina na godzinę przed degustacją.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Fekete Pince Somlo

To jeden z najmniejszych producentów z najmniejszego regionu winiarskiego w naszej ofercie, czyli Somló. I to tyle, jeżeli chodzi o minimalizm - tutejsze wulkaniczne, bazaltowe terroir wpływa na wielkość win Fekete Pince. Flagowym szczepem jest tu Harslevelu.

Winnica

Ze względu na wulkaniczne podłoże charakteryzują się one wysoką mineralnością i kwasowością. Większość win jest poddawane długiemu procesu dojrzewania - min. 10 miesięcy w beczce i 2 lata w stalowych tankach.

Szczepy

W Somló uprawia się właściwie wyłącznie białe szczepy, pośród których dominują Juhfark (znak rozpoznawczy Somló), Olaszrizling i Furmint. Nie inaczej jest w Fekete Pince, które do wspomnianej palety dokłada również Harslevelu i Chardonnay.

Historia

Region winiarski Somló mimo swoich mikroskopijnych rozmiarów ma za sobą długą i świetną historię. Na przełomie XX i XXI wieku streszcza się ona w jednym nazwisku: Bela Fekete. Opiekun góry Somló, znawca tutejszych gleb i szczepów, największy autorytet wśród nielicznych, lokalnych producentów. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia pracował w swojej winnicy u stóp góry Somló. Udoskonalał techniki winifikacji niełatwych, lecz długowiecznych i niezwykłych win białych, aż do jesieni 2014 roku, kiedy z racji zaawansowanego wieku sprzedał Fekete Pince swoim uczniom i przyjaciołom. Akos Dolle, Gyorgy Emmert i Gabor Riesz starają się kontynuować pracę i filozofię swojego mistrza.

Klimat / Gleba

Na klimat Somló mają wpływ zróżnicowane ukształtowanie terenu i pobliska rzeka Marcal. Dominuje klimat umiarkowany, z wczesną wiosną i gorącym latem, przechodzącym w długą, słoneczną jesień. Wilgotność jest niska dzięki stałej bryzie, więc wiele winnic może pracować w sposób organiczny. Takie są też plany regionu, aby nazwa apelacji ta stała się całkowicie organiczna.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również