W winnicach Beli Feketego winogron harslevelu rośnie najwięcej, zajmują aż 38% upraw. Dlaczego właśnie ta odmiana, o miodowym i kwiatowym aromacie, której trudna nazwa kojarzy się Węgrom z lipą jest tak ważna? Bo jej kobieca, krągła natura doskonale kontrastuje ze skalnym podłożem Somlo! Spontaniczna fermentacja i roczne dojrzewanie przebiegają w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów. Dalej dwa lata reduktywnego dojrzewania w stali. Na rynku od Września 2019 ale sprowadzone do magazynu bezpośrednio z piwnic Somlo dopiero w Lipcu 2022 roku. Niebanalne, wciągające i angażujące wino! Bukiet rozciąga się od słodyczy owocu przez kwietną, lipcową łąkę po niuanse korzenne. Wytrawne usta ożywia bazaltowa mineralność. Złożoność to jego drugie imię.
Zalecana dekantacja wina na godzinę przed degustacją.
Wino w ocenie specjalistów:
"Kamienny, wyrazisty, mineralny aromat; na podniebieniu ładna nuta kwiatowo-owocowa. Rześkie, gładkie, podbite skalnym aromatem. Świetna struktura przy jednoczesnej miękkości i swoistej lekkości. Żywe, delikatne".
Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl