Hemina, od węgierskiego producenta Abbey Winery, nawiązuje do słynnego kupażu Bordeaux - mieszanki szczepów Merlot i Cabernet Franc - w ciekawym węgierskim wydaniu.
W winie przebijają się nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, czereśnie i truskawki, które łączą się z aromatem wanilii, pochodzącym z procesu fermentacji w drewnianych beczkach. W winie wyczuwalna jest mineralność z dodatkiem pieprzu, który nadaje mu wyjątkowego charakteru. Stosunkowo wysoki poziom alkoholu wzmacnia odczucie rześkości. Wszystkie smaki i aromaty są dobrze zintegrowane i nienachalne.
Wino będzie świetne do degustacji od razu, ale dodatkowe 2-3 lata w piwniczce pozwoli pokazać jego bardziej wygładzone oblicze. Najlepiej serwować w temperaturze 15-16 stopni.
Doskonałe do czerwonych mięs i do dań podawanych z owocowym sosem (np. z jagód).