Weninger Gneisz es Csillam 2016 BIO Zobacz większe

Weninger Gneisz es Csillam 2016 BIO

15531

Nowy produkt

Wino o geologicznej nazwie. Gnejs (skała metamorficzna) i mika (minerał z rodziny krzemianów) składają się na bogactwo złożonej struktury glebowej w winnicach nad Jeziorem Nezyderskim. Staranna, ekologiczna uprawa winorośli, fermentacja na drożdżach rdzennych i osiemnaście miesięcy dojrzewania w używanych beczkach dębowych. Atrakcyjny kupaż łączy w sobie nuty owocowe i korzenne. Przy swojej złożoności nie jest ciężki, raczej soczysty i pijalny, garbniki są dobrze zintegrowane.

OGRANICZONA ILOŚĆ

Więcej szczegółów

61,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Weninger
Weninger

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
SzczepKekfrankos, Syrah, Pinot Noir
Objętość750ml
Zawartość alkoholu13,5%
Temperatura podawania16-18 °C

Weninger

Austriacka, renomowana winiarnia rodzinna z winnicami w rejonie Jeziora Nezyderskiego, po obu stronach granicy austro-węgierskiego pogranicza. Zarówno w Burgenlandzie, jak i w Sopron z tą samą pasją i oddaniem uprawiają winorośl w ekologicznym rygorze i według założeń biodynamicznej filozofii. Uczy ona szacunku do natury i mądrej współpracy z siłami przyrody. Dlatego Franz Weninger stara się zawsze sięgnąć do głębi, bez kompromisów, w myśl zasady, że mniej, znaczy więcej. Opowieść o winach zaczyna od gnejsu, wapienia i miki osadzonych w gliniastej glebie winnic. Kończy na poezji i zachwycającym efekcie w kieliszku. Jest też promotorem ogólnokrajowej akcji „Rage Against the Machine”, propagującej staranną, ręczną obróbkę winorośli i sprzeciwiającej się industrializacji. 

Opinie

Napisz opinię

Weninger Gneisz es Csillam 2016 BIO

Weninger Gneisz es Csillam 2016 BIO

  • Objętość: 750ml
  • Smak: wytrawny
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Temperatura podawania: 16-18°C
  • Produkowane ze szczepu: Blaufränkisch, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc
  • Region: Sopron

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: