Kofejto - Cuvee 2017
Kofejto - Cuvee 2017

Kofejto - Cuvee BIO 2017,2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Olaszrizling
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

67,99 zł

Opis

Kupaż najważniejszych dla tego niezwykłego mikroregionu szczepów jest jak bilet wstępu do Somlo! Péter Tóth zaprasza! W winie występują: juhfark, olaszrizling, furmint i harslevelu. Tworzą one ładnie otwarty, ciepły i przyjazny bukiet. To kompozycja dojrzałych owoców, takich jak jabłka, pigwy i gruszki, wzbogacona o intrygujące nuty dymu i kredowego pyłu. Na podniebieniu pełne, harmonijne, z wyczuwalną kwasowością. Dominuje jednak głęboki rys wytrawnej skały wulkanicznej - to oczywiście napowietrzony bazalt. Zabutelkowano 2529 biletów.

Wino biodynamiczne.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Kofejto Pince BIO

Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic.

Winnica

Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować. 

Szczepy

Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah. 

Historia

Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.

Klimat / Gleba

Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również