Japońska nazwa dla węgierskiej kadarki ma sens! Jest to bowiem unikatowe wino z bardzo starej, dosłownie wiekowej winnicy! Stuletnie krzewy winorośli to prawdziwy i rzadko spotykany skarb. Wyglądają jak miniaturowe, poskręcane drzewka bonsai; dają już bardzo niewielki plon, ale wyjątkowej jakości. Winogrona te po fermentacji dojrzewają dwa lata, ale tylko w stalowych kadziach, dla zachowania szlachetnej soczystości owocu. Styl i szyk prawdziwie burgundzki, waga lekka, elegancja duża.
Wino ma jasnoczerwony kolor, jest średnio treściwe, ma owocowe aromaty w nosie, przyjemną taninę, dobrze zbalansowaną kwasowość. Jest lekko pikantne i ma długi finisz.
Dominujące aromaty w winie to owoce: maliny, wiśnie, truskawki, oraz dąb, wanilia, przyprawa do pieczenia, masło.
Dzięki swojej strukturze, zrównoważonemu ciału i owocowości, czyste wina Kadarka są bardzo przyjazne dla jedzenia, szczególnie w odniesieniu do bogatej kuchni węgierskiej. Jeśli więc będziesz jeść gulasz czy langos - sięgnij do pary po wino Bonsai Petera Vidy. Także każde danie z papryką w roli głównej - świetnie współgra z tym winem.
Wina z rocznika 2017 i 2019 wyróżnione przez brytyjski magazyn winiarski Decanter 95 punktami.