Bikavér to węgierska specjalność, słusznie kojarzona z Egerem. Ma też jednak swoją drugą, małą ojczyznę i to chronologicznie ważniejszą: Szekszárd. Kupaż sześciu odmian madziarskich i francuskich, z największym udziałem kékfrankos. Po fermentacji sześć miesięcy dojrzewa w kadziach, później jeszcze dwadzieścia w używanych beczkach różnej pojemności (głównie dużych, tysiąclitrowych). Złożone wino o bogatej korzenności owiniętej dojrzałym owocem.
Solidnie wytrawne, głębokie, pięknie wyważone wino z długim finałem.
Vida Peter - Bikaver 2016
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Węgry
- Region
- Szekszard
- Szczep
- Kekfrankos
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 13%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina

Vida Peter
Winnica
Rodzinna winiarnia Pétera Vidy znajduje się w miasteczku Szekszárd, bodaj najważniejszym dla win czerwonych miejscu na mapie Węgier. Dziś pracuje w niej już drugie pokolenie rodziny Vida: dwie córki (Kata i Zsuzsi) i syn winiarza, Péter Vida junior.
Szczepy
Rodzina Vida uprawia wino na ponad 20 hektarach, skupiając się na odmianach typowych dla Szekszárdu: Kékfrankos, Kadarka, oraz szczepów wykorzystywanych przy produkcji Bikaverów m.in. Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, oraz Syrah. Szekszard to jedyny oprócz Egeru region, który może nadawać swoim wino nazwę "Bikaver". Z kolei Kadarka jako, autochtoniczny szczep jest powodem wielkiej dumy rodziny, ponieważ lokalne krzewy mają przeszło sto lat! Ręczne dbanie o krzewy sprawiły, że jeden z japońskich turystów uznał je za perfekcyjnie przycięte drzewka Bonsai - stąd nazwa jednego z win.
Historia
W rodzinie Vida wino uprawia się od 3 pokoleń, w tym profesjonalnie od dwóch. Peter Vida sr. pierwsze parcele zakupił w 2000r., natomiast w 2011r. został wyróżniony tytułem „Winiarz Roku” na Węgrzech. Wtedy też podjął decyzję o zmianie wizerunku i zaprosił uznanego hiszpańskiego plastyka, Xaviera Basa, do stworzenia artystycznych etykiet dla wszystkich win. Delikatna kreska rysunku z baśniową narracją dobrze pasuje do stylu tych eleganckich win.
Klimat / Gleba
Systemy dolin Szekszárdu składa się przede wszystkim z gleb lessowych zmieszanych z czerwoną gliną. Podłoże, bliskość Dunaju oraz istotny wpływ klimatu śródziemnomorskiego umożliwiają długą wegetację sprzyjając produkcji czerwonych win.

Wyróżnienia:

Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również