Winnica
Rodzinna winiarnia Pétera Vidy znajduje się w miasteczku Szekszárd, bodaj najważniejszym dla win czerwonych miejscu na mapie Węgier. Dziś pracuje w niej już drugie pokolenie rodziny Vida: dwie córki (Kata i Zsuzsi) i syn winiarza, Péter Vida junior.
Szczepy
Rodzina Vida uprawia wino na ponad 20 hektarach, skupiając się na odmianach typowych dla Szekszárdu: Kékfrankos, Kadarka, oraz szczepów wykorzystywanych przy produkcji Bikaverów m.in. Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, oraz Syrah. Szekszard to jedyny oprócz Egeru region, który może nadawać swoim wino nazwę "Bikaver". Z kolei Kadarka jako, autochtoniczny szczep jest powodem wielkiej dumy rodziny, ponieważ lokalne krzewy mają przeszło sto lat! Ręczne dbanie o krzewy sprawiły, że jeden z japońskich turystów uznał je za perfekcyjnie przycięte drzewka Bonsai - stąd nazwa jednego z win.
Historia
W rodzinie Vida wino uprawia się od 3 pokoleń, w tym profesjonalnie od dwóch. Peter Vida sr. pierwsze parcele zakupił w 2000r., natomiast w 2011r. został wyróżniony tytułem „Winiarz Roku” na Węgrzech. Wtedy też podjął decyzję o zmianie wizerunku i zaprosił uznanego hiszpańskiego plastyka, Xaviera Basa, do stworzenia artystycznych etykiet dla wszystkich win. Delikatna kreska rysunku z baśniową narracją dobrze pasuje do stylu tych eleganckich win.
Klimat / Gleba
Systemy dolin Szekszárdu składa się przede wszystkim z gleb lessowych zmieszanych z czerwoną gliną. Podłoże, bliskość Dunaju oraz istotny wpływ klimatu śródziemnomorskiego umożliwiają długą wegetację sprzyjając produkcji czerwonych win.