Andante to Furmint z późnego zbioru o wyjątkowo dobrym stosunku kwasowo-cukrowym, dzięki czemu jest niezapomniane. Wino jest produkowane tylko w najlepszych latach.
Oprócz cukru 192 g/l, który odpowiada poziomowi cukru w Aszu, w tym winie jest żywa kwasowość.
W smaku i zapachu aromat miodu akacjowego i moreli łączy się ze związkami uzyskanymi podczas leżakowania w beczce, które dopełniają długi, elegancki finisz.
Doskonale komponuje się z wieloma deserami i suszonymi owocami, a także do smacznej piersi z kaczki czy gęsiej wątróbki.
Deszczowa pogoda latem 2016 roku pozwoliła stworzyć wino o mocnej kwasowości i dużym ciele. W połowie listopada ręcznie zbierano bukiety mocno dojrzałych, dotkniętych szlachetną pleśnią gron. Po delikatnym zmiażdżeniu botrytowanych jagód dwie godziny spędziły na kontakcie ze skórką. Następnie sok fermentował i przez kilka miesięcy wino dojrzewało w dębowych beczkach. Data butelkowania: 12 kwietnia 2018 r
Wino organiczne.
Wino z rocznika 2016 nagrodzone w 2019 roku złotym medalem przez magazyn winiarski Dekanter.