Grof Degenfeld - Andante 2016 Zobacz większe

Grof Degenfeld - Andante BIO 2016

15411

Nowy produkt

Andante to Furmint z późnego zbioru o wyjątkowo dobrym stosunku kwasowo-cukrowym, dzięki czemu jest niezapomniane. Wino jest produkowane tylko w najlepszych latach.

Oprócz cukru 192 g/l, który odpowiada poziomowi cukru w Aszu, w tym winie jest żywa kwasowość.

W smaku i zapachu aromat miodu akacjowego i moreli łączy się ze związkami uzyskanymi podczas leżakowania w beczce, które dopełniają długi, elegancki finisz.

Doskonale komponuje się z wieloma deserami i suszonymi owocami, a także do smacznej piersi z kaczki czy gęsiej wątróbki.

Deszczowa pogoda latem 2016 roku pozwoliła stworzyć wino o mocnej kwasowości i dużym ciele.  W połowie listopada ręcznie zbierano bukiety mocno dojrzałych, dotkniętych szlachetną pleśnią gron. Po delikatnym zmiażdżeniu botrytowanych jagód dwie godziny spędziły na kontakcie ze skórką. Następnie sok fermentował i przez kilka miesięcy wino dojrzewało w dębowych beczkach. Data butelkowania: 12 kwietnia 2018 r

Wino organiczne.

Wino z rocznika 2016 nagrodzone w 2019 roku złotym medalem przez magazyn winiarski Dekanter.

Więcej szczegółów

154,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Grof Degenfeld - organic/BIO
Grof Degenfeld - organic/BIO

Opis

KolorBiałe
SmakSłodkie
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionTokaj
SzczepFurmint
Objętość375ml
Zawartość alkoholu8,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Grof Degenfeld - organic/BIO

Winnica

Winnica Grof Degenfeld to jedna z bardziej urokliwych winnic, położona w Tokaju na granicy miejscowości Mád i Tarcal. Przy produkcji wina Grof Degenfeld kieruje się miłością do natury i szacunkiem do tradycji i nowych technologii. Efektem takiej filozofii jest certyfikat ekologiczny przyznany w 2009r. W ramach winnicy działa restauracja oraz czterogwiazdkowy hotel wspierający enoturystykę regionu Tokaj.

Szczepy

Spośród sześciu odmian winogron, które można oficjalnie wykorzystać do produkcji win oznaczanych jako Tokaje, Grof Degenfeld wykorzystuje pięć, tj.: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc, Zeta i Kövérszőlő. Nie uprawia się jedynie szczepu Zeta. Co ciekawe Grof Degenfeld kultywuje jedynie 35ha ze swojego 100ha aerału, dając spory potencjał wzrostu w przyszłości. 

Historia

Odbudowa winnicy został zainicjowana przez hrabich Degenfeld w 1994r., wskrzeszając do życia tereny winiarskie z ponad 150-letnią tradycją. Dziś winnica zarządzana jest przez winemakera Balázs Sulyok, który tworzy świetne wina spokojne (Muscat Blanc i Furmint!), musujące i jedne z najlepszych win słodkich regionu - Szamorodni, Tokaj Aszu oraz Eszencia. W 2015r. rodzinna zdecydowała się na odbudowę katedry na wzgórzu Theresa, która uległa zniszczeniu wskutek II wojny  światowej.

Klimat / Gleba

Winorośl uprawia się w ramach dwóch kompleksów: Terezia i Zomborka. Jak większość gleb w regionie Tokaj, tak i u Grofa Degenfelda podłoże oparte jest o wulkaniczne skały ryolitowe. Wierzchnią warstwę stanowią lessy i brunatne gleby leśne.

Opinie

Napisz opinię

Grof Degenfeld - Andante BIO 2016

Grof Degenfeld - Andante BIO 2016

  • Objętość: 375ml
  • Smak: Słodkie
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 8,5%
  • Temperatura podawania: 10-12 °C
  • Produkowane ze szczepu: Furmint
  • Region: Tokaj
  • Sugar: 192 g/
  • kwasowość: 9,5 g/l

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: