Wina z Egeru nie muszą być czerwone. Owszem, to dzięki nim region osiągnął sławę, ale klienci domagali się win białych, więc powstał Egri csillag, czyli biała odpowiedź na bikavera, w której co najmniej połowę muszą stanowić szczepy węgierskie. St. Andrea, robi jedne z najlepszych.
Maria - to mieszanka Furminta i Chardonnay, pochodząca z charakterystycznej winnicy na wzgórzu Nagy - Eged. Wino było fermentowane i leżakowane w beczce przez 15 miesięcy. Wino pełne, okrągłe, złożone. W nosie dojrzała gruszka i morela uzupełniona aromatami białych kwiatów, wanilii, dębu i nut mineralnych. Bardzo smaczne z dojrzałą gruszką i morelą na podniebieniu. Ładne mineralne wykończenie.
Wino w ocenie specjalistów:
“To bardzo mineralne wino o maślanych nutach, burgundzkie w stylu, rarytas, który bije większość chablis, jest wart każdego forinta”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus