Wino białe, słodkie, z serca Tokaju - Mad. Sławne Aszu z bardzo dobrego rocznika 2013. Potencjał prawdopodobnie półwieczny. Oddaje ono jakość doskonałego terroir na wzgórzy Szent Tamas oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Sokolaia.
Produkowane ze szczepów furmint i harslevelu.
Puttony to wiaderka, używane do odmierzania rodzynek wrzucanych do kadzi z tzw. winem bazowym. Im więcej wiaderek (od 3 do 6), tym wino słodsze. A dlaczego rodzynek? Tokaj Aszu produkuje się z gron dotkniętych tzw. szlachetną pleśnią, która wysusza je na miękkie rodzynki. Uzyskany z nich sok jest o wiele bogatszy i słodszy niż ze zwykłych winogron. Aszú 6 puttonowe – zawiera od 150 do 180 g/l cukru resztkowego.
Wina Aszú nadają się najlepiej do ciast takich jak sernik, makowiec, jabłecznik, niektórym smakują z gorzką czekoladą, odważni próbują je łączyć z daniami wytrawnymi (drób, pasztety, sery), każdy powinien skosztować tej klasy słodkiego wina samodzielnie, bez towarzystwa potraw. Nie ma na świecie lepszego deseru, niż wino królów i król win.
BRAK W MAGAZYNIE