Budahazy - Tokaji Aszu 6 put 2013
Budahazy - Tokaji Aszu 6 put 2013

Budahazy - Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2013

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

269,99 zł

Opis

Wino białe, słodkie, z serca Tokaju - Mad. Sławne Aszu z bardzo dobrego rocznika 2013. Potencjał prawdopodobnie półwieczny. Oddaje ono jakość doskonałego terroir na wzgórzy Szent Tamas oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Sokolaia.

Produkowane ze szczepów furmint i harslevelu.

Puttony to wiaderka, używane do odmierzania rodzynek wrzucanych do kadzi z tzw. winem bazowym. Im więcej wiaderek (od 3 do 6), tym wino słodsze. A dlaczego rodzynek? Tokaj Aszu produkuje się z gron dotkniętych tzw. szlachetną pleśnią, która wysusza je na miękkie rodzynki. Uzyskany z nich sok jest o wiele bogatszy i słodszy niż ze zwykłych winogron. Aszú 6 puttonowe – zawiera od 150 do 180 g/l cukru resztkowego.

Wina Aszú nadają się najlepiej do ciast takich jak sernik, makowiec, jabłecznik, niektórym smakują z gorzką czekoladą, odważni próbują je łączyć z daniami wytrawnymi (drób, pasztety, sery), każdy powinien skosztować tej klasy słodkiego wina samodzielnie, bez towarzystwa potraw. Nie ma na świecie lepszego deseru, niż wino królów i król win.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Budahazy

Nasi przyjaciele z Tokaju. Mikro producent specjalizujący się w słodkich winach, spośród których naszym ukochanym jest słodki Szent Tamas. Spróbuj! To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie. Wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. 

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. sprawuje Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również