Jani Bolyki – winiarz, architekt, wakeborder, DJ i wizjoner. To twórca egerskich win o wyjątkowych etykietach w wyjątkowym miejscu - w dawnym kamieniołomie. To zdecydowanie jedna z najpiękniej zaaranżowanych winnic na Węgrzech.
Winnica
Zlokalizowana ok. 10 min od centrum Egeru. Położenie w otoczeniu 30-metrowych głazów kamiennych z historycznego kamieniołomu to nie jedyny wyznacznik tego miejsca. Właściciel, János Bolyki, to czlowiek instytucja - winiarz, DJ, showman. Jego kompleksowe podejście do winiarstwa (w tym niesamowite etykiety) zostało wielokrotnie nagradzane tytułem winiarza roku. Największą dumą dla Jánosa jest lokalny charakter win, dlatego często przed nazwami szczepów znajdziemy dopiski "Egri".
Szczepy
Winnica uprawie kilkanaście szczepów na różnych zboczach. Do najważniejszych należą Kékfrankos, Merlot, Hárslevelű, Királyleányka oraz Sauvignon Blanc.
Historia
János Bolyki jest z wykształcenia inżynierem rolnictwa i od 2003r. zarządza rodzinnym biznesem. Oprócz pieczałowitego przywiązania do oprawy graficznej swoich win, Bolyki dba o najwyższą jakość. Wszystkie wina produkowane są z wykorzystaniem minimalnej ingerencji zewnętrznej i z wielką dbałością o winogrona. Proces fermentacji zachodzi przy użyciu naturalnych drożdży, natomiast część win butelkowanych jest bez procesu filtracji.
Klimat / Gleba
Eger, znany głównie z światowej sławy Bikaverów, charakteryzuje się glebami wulkanicznymi. Większość z winnic posiada posiada system piwnic i korytarzy. Nie inaczej jest w przypadku Bolykiego - tutaj wkomponowano się w infrastrukturę historycznie wykorzystywaną przez kamieniołom - miejsce godne polecenia i odwiedzenia!