Hollokoi - Tokaji  Muskotalyos Aszu 5 put. 2002
Hollokoi - Tokaji  Muskotalyos Aszu 5 put. 2002

Wino specjalne Hollokoi - 2002 - Tokaj Muskotaly Aszu 5 Puttonyos

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Muscat
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

149,49 zł

Opis

Tokaji Muskotalyos Aszu to prawdziwy rarytas. Tradycyjnie Aszu powstaje najczęściej na bazie odmian furmint lub harslevelu, a sargamuskotaly jest jedynie ich uzupełnieniem. Bardzo rzadko muscat jest wiodącym szczepem.

Inaczej jest w tym przypadku. Aszu stworzone przez seniora Mihaly Hollokoi, powstało z zalania zebranych ręcznie zbotrytyzowanych gron sargamuscotaly, także bazowym winem sargamuskotaly (żółty muskat lub yellow muscat). Wino posiada jeszcze intensywniejszy, bogatszy aromat i nieco delikatniejszy ale bardziej owocowo-kwiatowy smak w porównaniu do klasycznego bardziej pikantnego, choć wciąż słodkiego Aszu 5 puttonyos.

Komponuje się z serami z niebieską pleśnią, pasztetami na gorąco, pikantnymi potrawami warzywnymi i deserami owocowymi.

Wszystkie wina Aszu z rocznika 2002, mają potencjał na wiele dekad dojrzewania.

Potencjał starzenia wina: 20 - 25 lat.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Hollokoi Mihaly

Piąte pokolenie rodziny Hollokoi nosi w sobie miłość do winogron i wina. Owocem tej miłości są wina dostępne dla każdego. Hollokoi to naszym zdaniem jedna z najlepszych ofert cena/jakość jeżeli chodzi o wina Aszu

Winnica

Hollokoi to średniej wielkości producent z siedzibą w Tallya. W uznaniu za zasługi dla regionu, właściciel winnicy Mihaly, otrzymał w 2004r. tutuł producenta roku regionu Tokaj-Hegyalja.  

Szczepy

W ramach trzech winnic (Nyerges, Jónap and Pipisk), na 10ha Hollokoi uprawia przede wszystkim Furmint, który zajmuje 60% nasadzeń. Uzupełnienie stanowią Sargamuskotaly (25%) oraz Harslevelu (15%). 

Historia

Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XXw., natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu. To również tutaj odbywają się degustacje komentowane.

Klimat / Gleba

U Hollokoi, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również