Tokaji Muskotalyos Aszu to prawdziwy rarytas. Tradycyjnie Aszu powstaje najczęściej na bazie odmian furmint lub harslevelu, a sargamuskotaly jest jedynie ich uzupełnieniem. Bardzo rzadko muscat jest wiodącym szczepem.
Inaczej jest w tym przypadku. Aszu stworzone przez seniora Mihaly Hollokoi, powstało z zalania zebranych ręcznie zbotrytyzowanych gron sargamuscotaly, także bazowym winem sargamuskotaly (żółty muskat lub yellow muscat). Wino posiada jeszcze intensywniejszy, bogatszy aromat i nieco delikatniejszy ale bardziej owocowo-kwiatowy smak w porównaniu do klasycznego bardziej pikantnego, choć wciąż słodkiego Aszu 5 puttonyos.
Komponuje się z serami z niebieską pleśnią, pasztetami na gorąco, pikantnymi potrawami warzywnymi i deserami owocowymi.
Wszystkie wina Aszu z rocznika 2002, mają potencjał na wiele dekad dojrzewania.