Hollokoi - Tokaj Aszu 5 Puttonowy 2002

Wino specjalne Hollokoi - 2002 - Tokaj Aszu 5 Puttonyos rocznik

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
8-10 °C

139,99 zł

Opis

Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron furmint, rodzimego węgierskiego szczepu. Powstaje z najszlachetniejszych winogron, które tylko w wyjątkowych okolicznościach (odpowiednia temperatura i wilgotność) pokrywają się szlachetną pleśnią, dzięki czemu zyskują unikalny smak. Tokaje Aszu są zawsze słodkie, mają miodowo – lipowy aromat z silnym akcentem suszonych owoców. Brzoskwinia i owoce tropikalne w tle.

Ta wyjątkowa kompozycja smakowo-zapachowa dostarcza niezapomnianych wrażeń. Słodycz z nutą kwasowości - doskonale zrównoważone wino może być niezapomnianym prezentem na urodziny lub jubileusz. 

Rocznik 2002 był bardzo łaskawy dla win Aszu. To naprawdę świetny tokaj z dużym potencjałem starzenia i rozwoju nawet przez kolejne kilkadziesiąt lat.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Hollokoi Mihaly

Winnica

Hollokoi to średniej wielkości producent z siedzibą w Tallya, w ramach której już piąte pokolenie tworzy jakościowe tokajskie wina. W uznaniu za zasługi dla regionu, właściciel winnicy Mihaly, otrzymał w 2004r. tutuł producenta roku regionu Tokaj-Hegyalja. Hollokoi to naszym zdaniem jedna z najlepszych ofert cena/jakość jeżeli chodzi o wina Aszu

Szczepy

W ramach trzech winnic (Nyerges, Jónap and Pipisk), na 10ha Hollokoi uprawia przede wszystkim Furmint, który zajmuje 60% nasadzeń. Uzupełnienie stanowią Sargamuskotaly (25%) oraz Harslevelu (15%). 

Historia

Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XXw., natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu. To również tutaj odbywają się degustacje komentowane.

Klimat / Gleba

U Hollokoi, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również