St. Andrea Hangacs Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017 Zobacz większe

St. Andrea - Hangacs Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017

15265

Nowy produkt

Wino czerwone, wytrawne ze szczepów: Kekfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka. Bogaty, złożony bukiet. W nosie czarne jagody uzupełnione wulkaniczno-leśnymi nutami ściółki. Morwa, porzeczka, sosna - na podniebieniu żywica, ściółka leśna, chilli i czekolada. Dojrzały charakter. Elegancki, wyrafinowany Egri Bikaver. 

Wino będzie pasowało do dziczyzny, wołowiny, wieprzowiny, drobiu i tłustych ryb.

Więcej szczegółów

106,99 zł brutto

payments-logos
Producent
St. Andrea
St. Andrea

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionEger
SzczepKekfrankos
Objętość750ml
Zawartość alkoholu14,5%
Temperatura podawania16-18 °C

St. Andrea

Winnica

St. Andrea to butikowa winiarnia z regionu Egeru zaliczana do najlepszych w całych Węgrzech. Znajduje się w Egerszalok, u podnóża Gór Bukowych, kilkanaście kilometrów na południe od historycznego miasta Eger. Jej właścicielem jest dr Gyorgi Lorincz, który profesjonalną produkcją wina zajął się na początku XXI wieku. Strategia Lorincza to produkcja wysokojakościowych win czerwonych i białych, które będą odzwierciedlać Egerskie terroir. Już pierwsze roczniki zyskały uznanie krytyków i konsumentów na rynku krajowym, a następnie międzynarodowym. Nazwa St. Andrea pochodzi od imienia żony właściciela. Ponadto, w zestawieniu 50 najlepszych win świata nagrodzonych przez Decanter w 2021 znalazło się po raz pierwszy wino z Węgier, właśnie od St. Andrea. To najwyższej klasy Egri Bikaver Nagy-Eged Dűlő Grand Superior 2017. Gratulujemy!

Szczepy

St. Andrea specjalizuje się w winach świetnie oddających charakterystykę regionu, dlatego pierwsze skrzypce odgrywają tutaj szczepy wchodzące w skład win Egri Bikavér (w tym konkretnym przypadku Kekfrankos) oraz białego odpowiednika Egri Csillag (Olaszrizling). Pozostałe nasadzenia to m.in. Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Kadarka, Syrah a także Pino Blanc, Chardonnay i Viognier. 

Historia

Założyciel winnicy, György Lőrincz ukończył Uniwesytet Rolniczy, po czym pracował jako enolog. Pierwsze próby produkcji domowego wina zaczęły się w latach '90, natomiast pierwszy raz nazwy użyto w konkursie winiarskim w Egerze w 1999r., w którym St. Andrea otrzymała złoty medal. To pchnęło rodzinę Lőrincz w kierunku profesjonalizacji swojej pasji. Od tego czasu wina St. Andrea były wielokrotnie nagradzane na konkursach winiarskich, a sam Gyorgi wielokrotnie otrzymywał tytuł Winiarza Roku na Węgrzech i nie tylko (m. in. od polskiego Magazynu Wino w 2006 roku). Dziś w rozwój winnicy zaangażowany jest również Gyorgi junior, który zanim dołączył do rodzinnego przedsięwzięcia zdobywał doświadczenie w winnicach zlokalizowanych w TokajuKrems (Austria) oraz Marlborough (Nowa Zelandia). St. Andrea wraz z Bolyki i Petreny kolejna w Egerze para ojciec - syn pracująca razem na wspólny winiarski sukces.

Klimat / Gleba

Na klimat Egeru mocno wpływa obecność Gór Bukowych. To lokalne górskie wiatry, chronią przed zimowymi przymrozkami natomiast po upalnych letnich i jesiennych dniach przynoszą chłodne noce, co pozwoli zachować i zachować delikatną elegancką kwasowość i przede wszystkim owocowe aromaty wina. Ta kwasowość i długo utrzymujący się smak to wizytówka Egeru. St. Andrea uprawia wino w czterech różnych miejscowościach, w ramach dziewięciu winnic. W większości podłoże stanowi wulkaniczna tufa ryolitowa.

Opinie

Oceń 
2020-12-04

Wow!

Wino z polecenia Roberta Mazurka, który od czasu do czasu pisze w Rz o winie. Zamówiłem, pomimo, że nie byłem przekonany do tak wysokiej ceny za węgierskie wino. Błąd. Wino jest rewelacyjne, rubinowy kolor, dużo czarnych owoców, tanin i ciała.

  • 2 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

St. Andrea - Hangacs Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017

St. Andrea - Hangacs Dulo Egri Bikaver Grand Superior 2017

  • Objętość: 750 ml
  • Smak: wytrawne
  • Kolor: czerwone
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 14,5%
  • Temperatura podawania: 16-18'C
  • Produkowane ze szczepów: Kekfrankos 31%, Cabernet Franc 27%, Merlot 24%, Pinot Noir 12%, Kadarka 6% 

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: