Żywe, świeże i charakterystyczne białe wino wytrawne prosto z miasteczka Mad w Tokaju. Nyulaszo to nazwa jednej z najlepszych winnic znajdujących się wokół Mad, bodaj najważniejszej obecnie miejscowości w regionie. Wino fermentowało spontanicznie na naturalnych drożdżach w dębowej beczce. Wyrazisty Budahazy Furmint-Harslevelu Nyulaszo wyróżnia dobra kwasowa struktura, złożone i finezyjne aromaty cytrusów, pigwy, białych kwiatów i nut miodowych. To węgierskie wino zostało wykonane w małej, butikowej winnicy. Powstało tylko około tysiąca butelek. Wiele winorośli ma tu ponad 60 lat i rośnie na glebach ryolitowych i gliniastych. Winnica uprawiana jest z wielką starannością, bez pestycydów, dużo pracy ręcznej i bardzo niskie plony, dzięki czemu jakość owoców jest wyjątkowo wysoka. Celem jest odzwierciedlenie różnorodności terenu i wyjątkowej jakości regionu. Wspaniałe dzieło sztuki winiarskiej z serca Tokaju - wzgórza Szent Tamas w Mad!
Budahazy - Nyulaszo Furmint - Harslevelu 2018
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Węgry
- Region
- Tokaj
- Szczep
- Furmint
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Białe
- Zawartość alkoholu
- 13%
- Temperatura podawania
- 10-12 °C
Opis
o producencie wina

Budahazy
Nasi przyjaciele z Tokaju. Mikro producent specjalizujący się w słodkich winach, spośród których naszym ukochanym jest słodki Szent Tamas. Spróbuj! To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.
Winnica
Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia.
Szczepy
Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie.
Historia
Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.
Klimat / Gleba
Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego.

Wyróżnienia:

Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również