Budahazy - Nyulaszo Furmint - Harslevelu 2018

Budahazy - Nyulaszo Furmint - Harslevelu 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

99,99 zł

Opis

Żywe, świeże i charakterystyczne białe wino wytrawne prosto z miasteczka Mad w Tokaju. Nyulaszo to nazwa jednej z najlepszych winnic znajdujących się wokół Mad, bodaj najważniejszej obecnie miejscowości w regionie. Wino fermentowało spontanicznie na naturalnych drożdżach w dębowej beczce. Wyrazisty Budahazy Furmint-Harslevelu Nyulaszo wyróżnia dobra kwasowa struktura, złożone i finezyjne aromaty cytrusów, pigwy, białych kwiatów i nut miodowych. To węgierskie wino zostało wykonane w małej, butikowej winnicy. Powstało tylko około tysiąca butelek. Wiele winorośli ma tu ponad 60 lat i rośnie na glebach ryolitowych i gliniastych. Winnica uprawiana jest z wielką starannością, bez pestycydów, dużo pracy ręcznej i bardzo niskie plony, dzięki czemu jakość owoców jest wyjątkowo wysoka. Celem jest odzwierciedlenie różnorodności terenu i wyjątkowej jakości regionu. Wspaniałe dzieło sztuki winiarskiej z serca Tokaju - wzgórza Szent Tamas w Mad!

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Budahazy

Budahazy – nasi przyjaciele z Tokaju. Mikro producent specjalizujący się w słodkich winach, spośród których naszym ukochanym jest słodki Szent Tamas. Spróbuj! To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. 

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również