Budahazy - Furmint Kesoi Szuretelesu Zobacz większe

Budahazy - Furmint Kesoi Szuretelesu 2017

12513

Nowy produkt

Wino białe, słodkie z winiarni Budahazy. butikowego mikroproducenta z Tokaju . Winogrona użyte do produkcji tego wina pochodziły z zakontraktowanej, doskonałej parceli w miejscowości Tolcsva. Jeden z najlepszych słodkich furmintów typu late harvest (późny zbiór) w naszej ofercie.

ROCZNIK WYPRZEDANY

Więcej szczegółów

89,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Budahazy
Budahazy

Opis

KolorBiałe
SmakSłodkie
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionTokaj
SzczepFurmint
Objętość750ml
Zawartość alkoholu12,5%

Budahazy

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Opinie

Napisz opinię

Budahazy - Furmint Kesoi Szuretelesu 2017

Budahazy - Furmint Kesoi Szuretelesu 2017

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Słodkie
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 12,5 %
  • Temperatura podawania: 8-10 °C
  • Produkowane ze szczepu: Furmint
  • Region: Tokaj

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: