Czerwone wytrawne wino z Węgier. Produkowane w Egerze przez Josefa Hagymasiego. Jego Cabernet Sauvignon jest bogaty, gładki i niezwykle elegancki. Ten wielowymiarowy Cabernet Sauvignon cechuje pełne ciało, miękkie taniny oraz pierwszorzędowe smaki owoców: jeżyny, ciemnej wiśni i czarnej porzeczki. Warstwy ciemnych owoców topią się tu ze smakami kakao i prażonego dębu. Wino prezentuje długie, gładkie i jedwabiste wykończenie.
Hagymasi - Cabernet Sauvignon 2016
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Węgry
- Region
- Eger
- Szczep
- Cabernet Sauvignon
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
O producencie

Hagymasi Pinceszet
Winnica
Hagymasi to producent wina z Egeru z winnicą zlokalizowaną w słynnej Dolinie Pięknej Pani (Szépasszony-völgy). Ten rodzinny projekt prowadzony jest przez Józsefa Hagymási - czołową postać węgierskiego przemysłu winiarskiego, nagrodzonego prestiżowym tytułem winiarza roku 2012. Winiarnia składa się z nowoczesnego, zakładu przetwórczego oraz wykutej w tufie części piwnicznej o łącznej pojemności składowania 240,000 litrów.
Szczepy
Uprawy oparte są w dużej mierze o trzy parcele: Kisrózsás, Öreghegy, Hempergő i Újfogás na których uprawia się wiele szczepów, w tym Rieslingi - włoski (Welschriesling) i reński, Sargamuskotaly, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Kadarkę, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Z czerwonych szczepów powstają świetne kupaże w tym polecany przez nas Fold es Lelek.
Historia
Winnica rozpoczynała jako mały (5ha) dostawca gron to dla większych producentów. Z czasem właściciel, József Hagymási coraz silniej rozwijał własną produkcję, która rozrosła się do imponujących rozmiarów 27ha. Rozpoczęcie przygody z winem nie było dziełem przypadku - József ukończył Technikum Uprawy Winorośli i Enologii w Sátoraljaújhely, a po latach pracy w lokalnych winnicach został szefem winnicy Egerskiego Instytutu Badawczego Uprawy Winorośli i Enologii.
Klimat / Gleba
Uprawy Hagymasi rozlokowane są na glebach pochodzenia wulkanicznego - głównie tuf ryolitowych pokrytych cienką warstwą brunatnej gleby leśnej. Dzięki temu wina są mineralne, pełne i zachowują swój owocowy charakter nawet po dłuższym okresie dojrzewania.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również