Hollokoi - Tokaj Szamorodni Szaraz wytrawny

Hollokoi - Tokaji Szamorodni Szaraz 2009 0,5l

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

39,99 zł

Opis

Tokaj Szamorodni w wersji wytrawnej. Utleniony charakter, wrażenie ciężkości, słodyczy w nosie i to późniejsze zaskoczenie wytrawnym smakiem. Pachnie daktylami i rodzynkami, a także cytrusowo. W smaku przyjemna kwasowość. To nie wino dla każdego i nie do wszystkiego. Ale gdy lubi się szukać smaków, być zaskakiwanym to zdecydowanie warte swojej ceny. Sprawdzi się w kuchni - np. z cięższymi wersjami sałatek lub pasztetem. Wyjątkowe białe wino węgierskie.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Hollokoi Mihaly

Winnica

Hollokoi to średniej wielkości producent z siedzibą w Tallya, w ramach której już piąte pokolenie tworzy jakościowe tokajskie wina. W uznaniu za zasługi dla regionu, właściciel winnicy Mihaly, otrzymał w 2004r. tutuł producenta roku regionu Tokaj-Hegyalja. Hollokoi to naszym zdaniem jedna z najlepszych ofert cena/jakość jeżeli chodzi o wina Aszu

Szczepy

W ramach trzech winnic (Nyerges, Jónap and Pipisk), na 10ha Hollokoi uprawia przede wszystkim Furmint, który zajmuje 60% nasadzeń. Uzupełnienie stanowią Sargamuskotaly (25%) oraz Harslevelu (15%). 

Historia

Rodzinna tradycja produkcji wina sięga XXw., natomiast 75-letni Mihaly sygnuje winnicę swoim nazwiskiem od 1984r. Jednym z centralnych punktów winnicy jest ponad 500-letnia piwnica, w której, w dębowych beczkach z drewna pochodzącego z węgierskich Gór Zemplińskich dojrzewają najlepsze wina Szamorodni oraz Aszu. To również tutaj odbywają się degustacje komentowane.

Klimat / Gleba

U Hollokoi, jak w większości winnic z Tokaju, występują wulkaniczne gleby, z dużą zawartością różnorodnych skał. Wpływ Karpat okalających Tokaj od północnej strony tworzy doskonały mikroklimat z długimi, ciepłymi dniami i wilgotnymi nocami. Taka pogoda jesienią stwarza idealne warunki do rozwoju grzyba Botrytis Cinerea i powstawania szlachetnej białej pleśni pożądanej przy uprawie winogron wykorzystywanych w winach Aszu. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również